Chlorofil z soków: Jak możesz wykorzystać zieloną krew do walki z rakiem

Ostatnia aktualizacja: 9 października 2018 r.

Co to jest chlorofil?

Być może pamiętasz to słowo z biologii w szkole. Dla niektórych z Was słowo to może oznaczać prawie nic, poza tym, że jest to zielona rzecz w roślinach.

Tak, chlorofil jest "zieloną rzeczą" w roślinach, fitochemikalia, które sprawiają, że rośliny są zielone. Ale jest to również bardzo ważny związek białkowy, który działa jako nasz wewnętrzny uzdrowiciel, środek czyszczący, antyseptyczny, stymulator komórek, odmładzacz i budulec czerwonych krwinek, tak jak jest "krwią życia" rośliny.

Chlorofil jest zielonym pigmentem, który nadaje roślinom ich piękny kolor i pozwala im przekształcać światło w energię w procesie fotosyntezy. Bez niego nie istniałoby życie na Ziemi.

Słowo chlorofil pochodzi od greckich słów: Chloros (oznaczającego zielony) i phyllon (oznaczającego liść). Jest to substancja fitochemiczna, która posiada wiele właściwości leczniczych.

Szczególnie zadziwiające jest to, że chlorofil wykazuje uderzające strukturalne podobieństwo do heminy, istotnej części hemoglobiny w ludzkich czerwonych krwinkach - dlatego chlorofil jest czasami nazywany "krwią roślin"!

Na powyższym schemacie widać, że obie cząsteczki mają uderzająco identyczną strukturę. Jedyna różnica polega na tym, że atomem centralnym chlorofilu jest magnez, podczas gdy atomem centralnym hemoglobiny jest żelazo.

Korzyści zdrowotne chlorofilu

Badania naukowe z całego świata wykazują, że ten wspaniały pigment ma wiele niesamowitych korzyści zdrowotnych dla ludzi.

1. Chlorofil detoksykuje organizm

Jedną z najlepszych zalet picia soków bogatych w chlorofil jest ich oczyszczający wpływ na jelita i inne układy wydalnicze.

Chlorofil oczyszcza krew, limfę i płyn wewnątrzkomórkowy. Czyste ciało to sprawne ciało, które dobrze trawi, dobrze przyswaja i jest pełne energii i witalności. W czystym, dobrze odżywionym ciele choroby nie mogą się rozwinąć.

2. Chlorofil detoksykuje wątrobę

Jedną z ważnych korzyści zdrowotnych chlorofilu jest to, jak może pomóc wątrobie w detoksykacji bardziej skutecznie i efektywnie.

Badania przeprowadzone na modelach zwierzęcych wykazały, że chlorofil pomaga usuwać toksyny z organizmu, zmniejszając ryzyko uszkodzenia wątroby wywołanego aflatoksynami poprzez zwiększenie aktywności enzymów fazy II.

Aflatoksyny są rodziną toksyn produkowanych przez niektóre grzyby, które występują na uprawach rolnych, takich jak zboża, rośliny strączkowe, kukurydza, orzeszki ziemne i orzechy drzewne.

3. Chlorofil alkalizuje krew

W latach 30-tych XX wieku laureat Nagrody Nobla Otto Warburg odkrył, że komórki rakowe nie mogą przetrwać w środowisku o zasadowym pH. Podobnie, choroby nie mogą rozwijać się w środowisku zasadowym.

Jeśli utrzymujesz swoje ciało w stanie kwasowym przez dłuższy okres czasu, może to drastycznie przyspieszyć starzenie się.

Robert O. Young w "Cudzie pH" twierdzi, że większość problemów zdrowotnych wynika z zakwaszenia organizmu. Dzieje się tak, ponieważ pasożyty, szkodliwe bakterie, wirusy i przerost candidy rozwijają się w środowisku kwaśnym. Natomiast środowisko alkaliczne neutralizuje bakterie i inne patogeny.

Dlatego utrzymanie równowagi pH jest jednym z najważniejszych narzędzi do optymalizacji zdrowia.

4. Chlorofil wzmacnia układ odpornościowy

Chlorofil wspomaga tworzenie się hemoglobiny i czerwonych krwinek w organizmie, które przenoszą tlen do wszystkich tkanek w Twoim ciele.

Niskie środowisko tlenowe pozbawia komórki istotnych składników odżywczych potrzebnych do produkcji energii i wykonywania prac detoksykacyjnych. W rezultacie Twoja krew staje się toksyczna i kwaśna, co osłabia system odpornościowy. To ubogie, zmęczone środowisko sprzyja infestacji bakterii chorobotwórczych, powoduje mutacje DNA, stany zapalne i przedwczesne starzenie się.

Poprzez detoksykację wątroby i oczyszczanie krwi, chlorofil ponownie dostarcza energię do komórek i jest bezpośrednio odpowiedzialny za wzmocnienie systemu odpornościowego, przyspieszenie gojenia i zmniejszenie stanu zapalnego w organizmie.

5. Chlorofil wspiera zdrowy poziom żelaza

Ze struktury cząsteczek chlorofilu i hemoglobiny na powyższym schemacie widać, że chlorofil dostarcza organizmowi żelazo w biodostępnej formie.

Chlorofil jest wyjątkowy w przywracaniu i uzupełnianiu czerwonych krwinek w najwyższej jakości - czystą krew, która ma zdolność do efektywnego transportu tlenu w organizmie.

Wraz z poprawą poziomu żelaza, doświadczysz lepszego dotlenienia całego organizmu, co oznacza lepszą energię i krążenie krwi. Poprawi się Twój poziom koncentracji, procesy metaboliczne ulegną poprawie, a Ty będziesz cieszyć się ogólnie lepszym zdrowiem.

Jako budulec krwi, chlorofil jest jednym z najbardziej skutecznych środków spożywczych przeciwko anemii, czyli niskiej liczbie czerwonych krwinek w organizmie.

Niektóre badania potwierdziły, że chlorofil służy całkiem dobrze jako alternatywa dla transfuzji krwi u ciężko chorych pacjentów.

6. Chlorofil usuwa z organizmu toksyczne metale ciężkie i promieniowanie

Chlorofil jest wybitnym środkiem detoksykacyjnym, który wiąże się z toksycznymi metalami ciężkimi i odprowadza je z organizmu. Na przykład, jedno badanie z 2013 roku wykazało, że bogaty w chlorofil ekstrakt ze szpinaku wodnego był w stanie zmniejszyć toksyczne uszkodzenia kadmu o 99%! Czyż nie jest to niesamowite?

Testy przeprowadzone przez armię amerykańską wykazały, że żywność bogata w chlorofil może być również skuteczna w zmniejszaniu skutków promieniowania. Wykazały one obiecujące efekty chlorofilu w zmniejszaniu szkód wyrządzonych przez promieniowanie gamma i fotouczulenie, redukując powstawanie niebezpiecznych rodników.

Dr Bernard Jensen, pionierski zwolennik terapii sokami, twierdzi, że chlorofil może być stosowany jako antidotum na pestycydy i może pomóc w eliminacji różnych złogów leków z organizmu.

7. Wspomaga gojenie się ran i wrzodów

Z poprawą liczby krwi, jakości i krążenia, Twoja krew jest w stanie przenosić tlen do ran, aby przyspieszyć gojenie się ran, poprzez stymulowanie lokalnej produkcji kolagenu, tworzenie nowych naczyń krwionośnych i skóry, a także zmniejszenie stanu zapalnego.

W przypadkach, gdy rany nie goją się dobrze, szczególnie u osób chorych na cukrzycę, picie soków bogatych w chlorofil, który oczyszcza krew, wątrobę i inne narządy eliminacyjne, wkrótce zauważysz znaczną poprawę w gojeniu się ran.

Zimne owrzodzenia i wrzody również zaczną lepiej się goić, gdy ciało zostanie zalane bogatym chlorofilem. Inne badania potwierdziły, że bogaty w chlorofil sok z trawy pszenicznej jest doskonałym lekiem na wrzodziejące zapalenie jelita grubego, ponieważ zmniejsza miejscowy stan zapalny i nasilenie krwawienia.

Miejscowe stosowanie chlorofilu poprzez rozpylanie na otwarte rany również pomogłoby w gojeniu się ran i zapobieganiu infekcji.

Powiązane czytanie: Użyj srebra koloidalnego, aby uzdrowić każdą ranę i zapobiec infekcjom.

8. Wysoka aktywność antyoksydacyjna chlorofilu powstrzymuje starzenie się organizmu

Wolne rodniki w organizmie powodują reakcje łańcuchowe, które uszkadzają komórki, znane jako utlenianie lub stres oksydacyjny. Uszkodzenia oksydacyjne są prawdziwą przyczyną wielu współczesnych chorób, problemów zdrowotnych, stanów zapalnych, przedwczesnego starzenia się i raka.

Chlorofil jest silnym antyoksydantem, który pomaga przeciwdziałać uszkodzeniom komórek poprzez neutralizację utleniania w organizmie. Następnie ma zdolność do naprawy uszkodzonych komórek i odżywia je z powrotem do zdrowia.

Poprzez regularne picie soków bogatych w chlorofil w wystarczającej ilości dziennie, pomagasz chronić swoje DNA w zdrowych komórkach, zapobiegać i zwalczać skutki chorób i raka.

9. Chlorofil pomaga kontrolować poziom cukru we krwi

Soki bogate w chlorofil powinny być pierwszą rzeczą, którą diabetycy muszą rozważyć do leczenia. Jest to najpotężniejszy składnik odżywczy dla różnych czynników zdrowotnych, jak omówiono powyżej.

Soki bogate w chlorofil nie tylko oczyszczają krew i zmniejszają stany zapalne, ale także zawierają właściwości regulujące poziom cukru we krwi.

Infekcja Candida może być ogromnym problemem dla osób chorych na cukrzycę. Ze względu na zdolność chlorofilu do oczyszczania systemu i zapobiegania infestacji szkodliwych patogenów, jest to świetna rzecz do dodania w diecie cukrzycowej, aby nie tylko kontrolować poziom cukru we krwi, ale także przyspieszyć detoksykację krwi Candida.

10. Chlorofil pomaga stopić tłuszcz

Soki bogate w chlorofil są jednymi z najlepszych rzeczy, które można dodać do swojej diety, jeśli chcesz spalić tłuszcz szybko. Pomaga przyspieszyć metabolizm tłuszczu, jak również aktywować mechanizmy przeciwzapalne, które pomagają zapobiegać przyrostowi masy ciała.

Kiedy pijesz soki bogate w chlorofil w wystarczającej ilości dziennie, możesz oczekiwać, że rozbiją one tkankę tłuszczową, która magazynuje toksyny. Rozbijając tłuszcz, chlorofil powoduje również głębokie oczyszczanie tkanek, co poprawia stan zdrowia.

Osoby, które idą na zielonym soku na czczo często nie tylko stracić dużo tłuszczu, ale również doświadczyć głębokiego oczyszczania, które doprowadzi do uzdrowienia różnych dolegliwości i chorób przewlekłych.

Powiązane czytanie: 5 sposobów, aby uzyskać więcej chlorofilu w swoich sokach.

Jak możesz wykorzystać chlorofil do walki z rakiem

Większość rodzajów raka jest spowodowana przez substancje rakotwórcze, które uszkadzają komórki ciała i wywołują ich nieubłagany podział, prowadząc do powstawania i rozprzestrzeniania się guzów.

Niektóre z tych czynników rakotwórczych są produkowane w organizmie z substancji zwanych prokarcynogenami (prekursorami czynników rakotwórczych) poprzez działanie naszych własnych enzymów. Tak więc, jeśli zablokujesz te enzymy, zasadniczo zapobiegniesz otrzymywaniu przez twój organizm substancji rakotwórczych. Nieźle!

Okazuje się, że chlorofil skutecznie hamuje enzym znany jako cytochrom P450, który odgrywa kluczową rolę w powstawaniu chemicznie indukowanych rodzajów raka. Badania na zwierzętach potwierdzają, że efekt ten jest uniwersalny (i NIE zależy od gatunku), ale większość badań na ludziach zauważa, że działa on najlepiej w przypadku guzów wątroby.

Chlorofil i jego rozpuszczalne w wodzie formy są świetne do walki z innymi rodzajami raka, jak również:

    Chlorofil znacznie spowalnia progresję raka płuc, pozwalając innym czynnikom leczniczym na eliminację już obecnych komórek rakowych. Chlorofil zatrzymuje podział komórek raka piersi i zabija już istniejące. Naturalny chlorofil zapobiega rakowi jelita grubego przed przyjmowaniem hemu, substancji występującej w mięsie, drobiu i rybach. Aha, i zabija również istniejące komórki raka okrężnicy.

Jak widać, potencjalne korzyści zdrowotne chlorofilu są ogromne, niezależnie od tego, czy ktoś ma raka, czy nie. Teraz pytanie brzmi, gdzie można go znaleźć w obfitości.

Bogate źródła chlorofilu

Wszystkie zielone rośliny zawierają pewną ilość chlorofilu w swoich liściach, ale nie wszystkie są jadalne. Jakie są więc najbogatsze źródła chlorofilu, które możesz włączyć do swojej diety?

Według Oregon State University, niektóre z najbardziej bogatych w chlorofil surowych warzyw to (wszystkie liczby oznaczają mg na filiżankę):

    pietruszka - 38 szpinak - 23,7 rzeżucha ogrodowa - 15,6 Zielona fasola - 8,3 Arugula (rukola) - 8,2 Pory - 7,7 Endywia - 5,2 Groszek cukrowy - 4,8 Kapusta pekińska - 4,1

Picie zielonych soków jest jednym z najlepszych sposobów na dostarczenie organizmowi większej ilości chlorofilu w celach terapeutycznych. Im bardziej zielone warzywo, tym większe stężenie chlorofilu, który powinien być dodany do twojej diety.

Inne pokarmy, do których zwróciłbym się po najwyższą ilość chlorofilu to sok z trawy pszenicznej, spirulina i chlorella.

Wysoka zawartość chlorofilu w trawie pszenicznej stanowi 70% jej wszystkich składników chemicznych. Zawiera ona również wiele minerałów, składników odżywczych, enzymów i fitoskładników, które sprawiają, że trawa pszeniczna jest skuteczna w leczeniu wielu dolegliwości.

Najlepszy i najbardziej wygodny sposób na uzyskanie maksymalnej ilości chlorofilu z soku z trawy pszenicznej

Badania wykazały, że 5 do 7 dniowa trawa pszeniczna jest cennym tonikiem lub odżywczym pokarmem, który dostarcza największą ilość chlorofilu do użytku terapeutycznego. Tylko jeden strzał 40 ml soku z trawy pszenicznej dziennie, każdego dnia, zapewnia większość korzyści zdrowotnych, które omówiliśmy powyżej.

Chociaż sok z trawy pszenicznej nie może być spożywany jako jedyne pożywienie w walce z rakiem, jest on doskonałym dodatkiem do diety w przypadku walki z rakiem.

Zacznij od jednego strzału soku z trawy pszenicznej dziennie i stopniowo pracuj nad tym, aż do trzech lub czterech strzałów dziennie, aby pomóc wzmocnić swój układ odpornościowy do walki z rakiem.

Uprawa własnej trawy pszenicznej to świetna zabawa, ale jeśli chcesz spożywać trawę pszeniczną dla optymalnych rezultatów, sugeruję przekierowanie swojej energii na leczenie i robienie wielu innych rzeczy, które musisz zrobić, aby wspomóc swoje zdrowienie.

Zawsze powtarzam, że zapobieganie jest najlepszym lekarstwem. Ale jeśli jesteś chory, to leczenie powinno być twoim najwyższym priorytetem i powinieneś poświęcić czas i wysiłek na leczenie. Uzdrawianie to praca na pełen etat, nie żartuję! Całkowicie to rozumiem.

Gotowy do picia sok z trawy pszenicznej!

Natknąłem się na te bardzo wysokiej jakości gotowe do picia soki z trawy pszenicznej i zamówiłem kilka z nich, aby spróbować.

Po piciu przez około cztery tygodnie, wiem, że robi coś dobrego, ponieważ zauważyłam, że moje plamy na wątrobie stają się jaśniejsze. Moja wątroba dobrze się oczyszcza!

Najlepszą wiadomością jest to, że są one niedrogie do codziennego spożycia, biorąc pod uwagę potężny chlorofil, który zapewnia wszystkie korzyści zdrowotne omówione powyżej. Bije na głowę uprawę własnej trawy pszenicznej!

Sok z trawy pszenicznej dostarczany jest w indywidualnie pakowanych tubkach o pojemności 40 ml, które zachowują składniki odżywcze i enzymy w taki sposób, że nie wymagają przechowywania w lodówce, a mimo to mają okres przydatności do spożycia do 26 tygodni (6 miesięcy).

Przejdź do strony Vegus Juices, aby kupić sok z trawy pszenicznej >>

Użyj tego kodu kuponu, aby uzyskać 10% zniżki na pierwsze zamówienie: 882288

Jeśli szukasz wsparcia dla mechanizmu leczniczego swojego ciała w walce z rakiem, picie soku z trawy pszenicznej i soku z kiełków brokułów to jedne z najlepszych rzeczy, jakie możesz zrobić, aby odżywić swoje ciało tym, czego potrzebuje, aby się wyleczyć.

Jak kupić gotowy do picia sok z trawy pszenicznej?

Skontaktowałem się z bardzo przyjaznym konsultantem ds. sprzedaży i marketingu firmy, aby poprosić o ofertę dla moich czytelników. I jestem szczęśliwy mogąc powiedzieć, że dadzą Ci 10% zniżki na Twoje pierwsze zamówienie. Tak więc, kiedy udasz się na ich stronę, aby dokonać pierwszego zamówienia, pamiętaj, aby użyć tego kodu kuponu:

Use This Coupon Code To Get 10% Off Your First Order: 882288

Przejdź do strony Vegus Juices, aby kupić sok z trawy pszenicznej >>.

Powiedz im, że Juicing-for-Health.com cię przysłało!

Niektóre z linków, które umieszczam na tej stronie są linkami afiliacyjnymi. Jeśli przejdziesz przez nie, aby dokonać zakupu, zarobię niewielką prowizję (bez dodatkowych kosztów dla Ciebie). Należy jednak pamiętać, że polecam te produkty ze względu na ich jakość i to, że mam dobre doświadczenia z ich używaniem, a nie z powodu prowizji, którą można zarobić.
O Sarze Ding Sara Ding jest założycielką Juicing-for-Health.com. Jest certyfikowanym trenerem zdrowia Wellness, konsultantem żywieniowym i specjalistą od detoksu. Pomaga zapracowanym mężczyznom i kobietom zidentyfikować ich problemy zdrowotne u źródła, w celu wyeliminowania problemów dla optymalnego zdrowia fizycznego/mentalnego i dobrego samopoczucia. Czytaj więcej