Pyszny sok z buraków

Jedną z rzeczy, którą ostatnio uwielbiam jest konsekwentne picie świeżego soku o poranku. To świetny sposób na rozpoczęcie dnia i dobrze jest wiedzieć, że już dostałeś ogromną dawkę owoców i warzyw do swojego organizmu. To było niesamowite być w pobliżu tak wiele więcej miejsc świeżych soków tutaj w Nashville. Więc korzystam z tego przywileju, kiedy tylko mogę. Miałem niesamowity sok z buraka na drugi dzień i pomyślałem, że powinienem zamienić mój zwykły zielony sok rano na sok na bazie buraka od czasu do czasu, aby trochę wstrząsnąć. Buraki mogą być nieco kłopotliwe w pracy, ponieważ tak łatwo plamią ubrania i skórę, ale są tak dobre (i dobre dla ciebie!), że warto zaryzykować! I na wypadek gdybyś się zastanawiał, ten sok tak naprawdę nie ma nic wspólnego z The Go-Go's, kalambury po prostu mnie śmieszą...

Składniki

  • 2 obrane buraki
  • 2 marchewki
  • 1 pomarańcza (usunięta skórka)
  • 1 jabłko
  • 3 laski selera naciowego
  • 1″ korzeń imbiru

Przygotuj wszystkie składniki soku i pokrój większe elementy na kawałki, które są wystarczająco małe, aby zmieściły się w otworze sokowirówki (ja zazwyczaj muszę pokroić buraki i duże jabłka na ćwiartki). Jedną z rzeczy, którą polecam, jest przygotowanie wszystkich składników na noc przed przygotowaniem soku. Przygotowywanie soku jest zdecydowanie najbardziej czasochłonne, więc dobrze jest mieć już wszystko obrane i pokrojone w pojemniku w lodówce, aby rano móc przystąpić do przygotowywania soku. Niektórzy ludzie lubią zachować skórkę na owocach i warzywach ze względu na zawarte w niej składniki odżywcze, więc nie krępuj się pozostawić lub zdjąć skórki, jeśli tylko chcesz. Ja zazwyczaj obieram owoce cytrusowe, ponieważ skórki sprawiają, że sok jest naprawdę gorzki, a skórka buraka naprawdę dodaje ziemistego smaku, więc zazwyczaj ją usuwam.

Zauważysz, że mam na sobie rękawiczki podczas pracy z burakami. Łatwo się plamią, więc jest to dobry sposób na uniknięcie kontaktu i można wyczyścić cały sok z buraków z rzeczy bez obaw o to. Zdecydowanie bądź ostrożny, jeśli masz jasne blaty, które plamią. Użyj naprawdę dużej deski do krojenia, aby uniknąć plam z soku.

Jak piękny jest ten sok? Uwielbiam jasnoróżową piankę na wierzchu. Ten sok jest wystarczająco mocny, abyś był syty przez jakiś czas, ale na tyle lekki, że idealnie nadaje się na poranny napój. Jak zawsze w przypadku soku, możesz łatwo zmienić jego smak dodając więcej lub mniej jednego składnika, ale zawsze bawi mnie to, jak różny może być smak nawet tego samego przepisu, w zależności od tego, jakich warzyw użyjesz. Myślisz, że jesteś gotowa na nową smaczną, zdrową, poranną rutynę?