STUDIUM: Aspartame Is Linked To Leukemia, Lymphoma And Epileptic Seizures!

Ostatnia aktualizacja na 18 JUN 2017 r.

Już jedna dietetyczna soda dziennie może zwiększać ryzyko białaczki u mężczyzn i kobiet, a także szpiczaka mnogiego i chłoniaka nieziarniczego u mężczyzn - wynika z nowych wyników najdłużej trwającego badania nad aspartamem jako czynnikiem rakotwórczym u ludzi.

Co ważne, jest to najbardziej kompleksowe, długoterminowe badanie, jakie kiedykolwiek przeprowadzono na ten temat, więc ma ono większą wagę niż inne badania z przeszłości, które wydawały się nie wykazywać żadnego ryzyka. Co niepokojące, może to również otworzyć drzwi do dalszych podobnych ustaleń dotyczących innych nowotworów w przyszłych badaniach.

Najdokładniejsze badania nad aspartamem

W tym badaniu naukowcy przeanalizowali prospektywnie dane z Nurses' Health Study i Health Professionals Follow-Up Study z okresu 22 lat.

Do analizy włączono 77 218 kobiet i 47 810 mężczyzn, co daje łącznie 2 278 396 osobo-lat danych. Oprócz samej wielkości badania, to co sprawia, że to badanie jest lepsze od innych wcześniejszych badań, to dokładność, z jaką oceniano spożycie aspartamu.

Co dwa lata uczestnicy otrzymywali szczegółowy kwestionariusz dietetyczny, a ich dieta była ponownie oceniana co cztery lata. Poprzednie badania, które nie wykazały związku z rakiem, oceniały spożycie aspartamu tylko w jednym punkcie w czasie, co może być główną słabością wpływającą na ich dokładność.

Jedna dietetyczna soda dziennie zwiększa ryzyko białaczki, szpiczaka mnogiego i chłoniaków nieziarniczych

Połączone wyniki tego nowego badania wykazały, że tylko jeden 12-fl oz. puszka (355 ml) sody dietetycznej dziennie prowadzi do:

    42-procentowy wzrost ryzyka białaczki u mężczyzn i kobiet (analiza zbiorcza) 102-procentowy wzrost ryzyka szpiczaka mnogiego (tylko u mężczyzn) 31 procent wyższe ryzyko chłoniaka nieziarniczego (tylko u mężczyzn).

Wyniki te zostały oparte na modelach ryzyka względnego wielu zmiennych, wszystkie w porównaniu do uczestników, którzy nie pili sody dietetycznej.

Nie wiadomo, dlaczego tylko mężczyźni pijący większe ilości sody dietetycznej wykazywali zwiększone ryzyko szpiczaka mnogiego i chłoniaka nieziarniczego. Należy pamiętać, że soda dietetyczna jest największym źródłem aspartamu (zdecydowanie) w diecie w USA.

Każdego roku Amerykanie spożywają około 5,250 ton aspartamu, z czego około 86 procent (4,500 ton) znajduje się w napojach gazowanych.

Badanie: Aspartam powiązany z białaczką, chłoniakiem i innymi chorobami

To nowe badanie pokazuje, jak ważna jest jakość badań.

Większość dotychczasowych badań, które nie wykazały związku aspartamu z rakiem, była krytykowana za zbyt krótki czas trwania i niedokładność w ocenie długoterminowego spożycia aspartamu. To nowe badanie rozwiązuje oba te problemy.

Fakt, że wykazuje ono również pozytywny związek z rakiem nie powinien być zaskoczeniem, ponieważ poprzednie najlepsze w swojej klasie badanie przeprowadzone na zwierzętach (900 szczurów w ciągu całego ich naturalnego życia) wykazało uderzająco podobne wyniki już w 2006 roku: aspartam znacznie zwiększył ryzyko chłoniaków i białaczki zarówno u mężczyzn, jak i u kobiet.

Bardziej niepokojące jest kolejne mega-badanie, które rozpoczęło ekspozycję szczurów na aspartam już na etapie płodowym. Zwiększone ryzyko chłoniaka i białaczki zostało potwierdzone, a tym razem samice szczurów wykazały również znacznie zwiększone ryzyko raka piersi (sutka). W związku z tym nasuwa się krytyczne pytanie: Czy przyszłe, wysokiej jakości badania ujawnią powiązania z innymi nowotworami, w których przypadku aspartam został przypisany (mózgu, piersi, prostaty, itd.)?

Obecnie istnieje więcej niż kiedykolwiek powodów, aby całkowicie unikać aspartamu w codziennej diecie. Dla tych, których kusi powrót do słodzonych napojów gazowanych jako "zdrowej" alternatywy, badanie to przyniosło zaskakujące odkrycie: Mężczyźni spożywający jeden lub więcej słodzonych cukrem napojów gazowanych dziennie zaobserwowali 66% wzrost zachorowań na chłoniaka nieziarniczego (nawet gorszy niż w przypadku sody dietetycznej). Być może najzdrowsze soda jest nie soda w ogóle.

Szokujące przykłady produktów nafaszerowanych aspartamem

Obecnie aspartam można znaleźć w ponad 6000 produktów, często w żywności dietetycznej i tej oznaczonej jako "bez cukru".

Oto kilka szokujących przykładów:

    Miętówki do oddechu Zboża i inne błyskawiczne posiłki śniadaniowe Guma do żucia Kawa Środki przeczyszczające Mleko pasteryzowane Napoje bezalkoholowe Jogurt Farmaceutyki i suplementy, w tym leki dostępne bez recepty

Niepożądane reakcje na aspartam, o których możesz nie myśleć

Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków dała zielone światło dla bezpiecznego spożywania aspartamu, lekceważąc fakt, że 85 procent wszystkich skarg zgłoszonych przez tę agencję to niepożądane reakcje na aspartam, w tym pięć przypadków śmierci.

Do innych dobrze udokumentowanych skutków ubocznych aspartamu należą:

    Bóle głowy/migreny Skurcze mięśni Zawroty głowy Napady Nudności Numbness Drażliwość Palpitacje serca Szumy uszne, czyli dzwonienie w uszach Vertigo Trudności z oddychaniem Tachykardia, czyli nienormalnie szybkie tętno w spoczynku Zawroty głowy, czyli niezwykłe uczucie wirowania lub wirowania otoczenia Napady lęku lub paniki Utrata pamięci niewyraźna mowa Bóle stawów Bezsenność Problemy z widzeniem Depresja

Ze względu na te bolesne skutki uboczne aspartamu, wielu lekarzy i badaczy dochodzi do wniosku, że przewlekłe dolegliwości, takie jak guzy mózgu, cukrzyca, stwardnienie rozsiane, rak, choroba Alzheimera, choroba Parkinsona, epilepsja i fibromialgia, mogą zostać wywołane lub, co gorsza, nasilone po spożyciu tego osławionego sztucznego słodzika.

Winne są składniki aspartamu - kwas asparaginowy, metanol i fenyloalanina. Ta ostatnia została syntetycznie zmieniona tak, aby zawierała grupę metylową, która jest odpowiedzialna za słodki smak aspartamu. Wiązanie metylowe fenyloalaniny, zwane estrem metylowym, umożliwia łatwe oderwanie grupy metylowej na fenyloalaninie i utworzenie metanolu.

W owocach i warzywach metanol jest połączony z włóknem zwanym pektyną, co pozwala na bezpieczne przejście przez przewód pokarmowy. Jednak w aspartamie metanol nie jest związany z niczym, co mogłoby pomóc wyeliminować go z organizmu. Po dostaniu się do organizmu, metanol jest przekształcany przez enzym dehydrogenazę alkoholową (ADH) w formaldehyd, który może spowodować spustoszenie w DNA i wrażliwych białkach. Wszystkie zwierzęta, z wyjątkiem ludzi, posiadają zdolność rozkładania metanolu do kwasu mrówkowego.

Źródła: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23097267 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16507461 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17805418 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18180668

Niektóre z linków, które umieszczam na tej stronie są linkami afiliacyjnymi. Jeśli przejdziesz przez nie, aby dokonać zakupu, zarobię niewielką prowizję (bez dodatkowych kosztów dla Ciebie). Należy jednak pamiętać, że polecam te produkty ze względu na ich jakość i moje dobre doświadczenia z ich używaniem, a nie z powodu prowizji, którą można uzyskać.
O Sarze Ding Sara Ding jest założycielką Juicing-for-Health.com. Jest certyfikowanym trenerem zdrowia Wellness, konsultantem żywieniowym i specjalistą od detoksu. Pomaga zapracowanym mężczyznom i kobietom zidentyfikować ich problemy zdrowotne u źródła, w celu wyeliminowania problemów dla optymalnego zdrowia fizycznego/mentalnego i dobrego samopoczucia. Czytaj więcej