Najsmaczniejsze smoothie powstaje wtedy, gdy każdy składnik wnosi do niego swój własny smak. Dziś, jako główny składnik i budulec, wybrałam soczyste jeżyny. Jeżyny są niesamowicie piękne i zawsze uważałam, że ich bogaty kolor jest kuszący. Wystarczy na nie spojrzeć, aby nabrać ochoty na ich zjedzenie ????
Jeżyny, podobnie jak inne owoce jagodowe, są pełne witamin, co nigdy nie jest złą rzeczą. Regularne spożywanie jeżyn pozwoli organizmowi zaopatrzyć się w niezbędne substancje i, miejmy nadzieję, poprawi naszą odporność.
Należy zauważyć, że pomimo bogatego składu, owoc ten ma niską zawartość kalorii - tylko 35 kcal na 100 gramów. Dlatego też smoothie jeżynowe może być bezpiecznie włączone do większości diet. Mała ilość kalorii i duża ilość błonnika w jeżynach sprawi, że każde jeżynowe smoothie będzie stosunkowo sycące.
Smoothie opisane w tym przepisie nie jest zwykłym jeżynowym smoothie. Aby nadać mu odrobinę wyjątkowości, zrobiłem smoothie warstwowe, w którym druga warstwa oparta jest na jogurcie waniliowym. Dzięki temu smoothie stało się bardziej oryginalne i nabrało charakteru.
Wcześniej obierz banana, pokrój go i włóż do zamrażalnika na 20-30 minut.
Opłucz jagody i lekko je osusz.
Następnie przygotować jagodowe smoothie, miksując jagody, mleko kokosowe, banana i 1 łyżeczkę miodu w misie blendera. Przetwarzać do uzyskania gładkiej konsystencji.
Jednolitą masę przelej do osobnego pojemnika, a blender opłucz lub umyj.
Następnie wlej jogurt do blendera, dodaj sproszkowaną wanilię i łyżeczkę miodu. Ilość wanilii w proszku ustalacie sami, ale ja wolałabym więcej, niż skończyć nie czując w ogóle jej smaku.
Miksuj najpierw na niskich obrotach, a następnie na nieco wyższych. W ten sposób miód zostanie dobrze wmieszany, a jogurt nie będzie zbyt płynny.
Teraz będziesz mieć dwie różne mieszanki - jagodowe smoothie i jogurt z wanilią.
Najprostszym i najszybszym sposobem na przygotowanie dwuwarstwowego smoothie bowl jest jednoczesne wlanie dwóch mieszanek do miski. Możesz też pójść wolniejszą drogą i nakładać mieszanki po łyżce na przemian, co jedną lub dwie łyżki.
Na koniec udekoruj smoothie bowl płatkami kokosowymi, czerwonymi porzeczkami, jeżynami, nasionami czarnego sezamu i listkami mięty.
Mam nadzieję, że spodoba Ci się smak tego warstwowego jeżynowego smoothie i będziesz cieszyć się jego wyglądem. Daj mi znać w komentarzach co o nim myślisz! Życzę Wam fantastycznego dnia!
Tagi: jeżynaczerwona porzeczkaPrzepisy na smoothie z bananemjogurt