TEN RODZAJ MLEKA leczy IBS, chorobę Leśniowskiego-Crohna, nieszczelne jelita, alergie, egzemę, zapalenie stawów i astmę

 Jeśli śledziłeś tę stronę, to z pewnością wiesz, że nie jesteśmy wielkimi fanami mleka krowiego. Produkty mleczne są wyzwaniem dla naszych ciał, aby je strawić. Dla niektórych osób, mleko krowie może być nawet bardziej zapalne niż gluten.

Wiele osób, nieświadomie, doświadcza wielu negatywnych skutków zdrowotnych wynikających ze spożywania pasteryzowanego mleka krowiego i nie jest w stanie skojarzyć problemów zdrowotnych z tym bardzo popularnym napojem.

Kozie mleko, z drugiej strony, jest nie tylko znacznie zdrowszy wybór, to w rzeczywistości bardzo lecznicze i obniża częstość występowania alergii i problemów trawiennych.

Wartości odżywcze surowego koziego mleka

Podczas gdy większość zachodniego świata pije mleko krowie i ma wiele problemów zapalnych, kozie mleko jest powszechnie spożywane w pozostałej części świata dla jego bogatych wartości odżywczych.

Jedna szklanka koziego mleka zawiera:

  • Kalorie: 168 Tłuszcz nasycony: 6,5 grama / 33 procent DV* Węglowodany: 11 gramów / 4 procent DV Białko: 10.9 gramów / 4 procent DV Cholesterol: 27 miligramów / 9 procent DV Cukry: 11 gramów Sód: 12 miligramów / 5 procent DV

Witaminy

  • Witamina A: 483 IU / 10 procent DV Witamina B2 (ryboflawina): 0.3 miligramów / 20 procent DV Witamina C: 3,2 miligramów / 5 procent DV Witamina D: 29.3 IU / 7 procent DV

Minerały

  • Wapń: 327 miligramów / 33 procent DV Fosfor: 271 miligramów / 27 procent DV Magnez: 34.2 miligramów / 9 procent DV Potas: 498 miligramów / 14 procent DV Miedź: 0,1 miligrama / 6 procent DV Cynk: 0.7 miligramów / 5 procent DV

* DV = zalecana wartość dzienna (Źródło: Nutritiondata.com)

Co jest nie tak z pasteryzacją?

Pasteryzacja została wprowadzona w celu zmniejszenia ilości organizmów chorobotwórczych, takich jak Salmonella. W dzisiejszym mleku pasteryzacja jest konieczna, ponieważ mleko pochodzące od zwierząt stłoczonych w klatkach powoduje, że są one chorowite. Regularnie wstrzykuje się im syntetyczne hormony i antybiotyki, aby nie chorowały. Jednak przy takich warunkach życia nie jest możliwe, aby zwierzęta pozostały zdrowe.

Problem z pasteryzacją polega na tym, że zabija ona wszystkie pożyteczne bakterie, enzymy i składniki odżywcze, przez co mleko jest pozbawione składników odżywczych. Białka są przekształcane w nienaturalne aminokwasy, które nie mogą być wykorzystane przez organizm. Innymi słowy, jest to "martwy" napój, nie oferujący żadnych wartości odżywczych.

Zwierzęta nie mają możliwości detoksykacji, więc syntetyczne hormony i antybiotyki trafiają do mleka, które pijemy. Na dodatek, nie ma żadnych składników odżywczych z picia pasteryzowanego mleka, więc w rzeczywistości, co tam jest w lewo, naprawdę w tym pudełku mleka?

Po pasteryzacji, jest proces homogenizacji do rozbicia cząsteczek tłuszczu w mleku tak, że są one odporne na oddzielenie. Bez homogenizacji, cząsteczki tłuszczu w mleku uniosą się do góry i utworzą warstwę śmietany, która może wydawać się niesmaczna dla konsumentów.

Badania europejskie wykazują, że picie mleka homogenizowanego jest niebezpieczne i może nawet powodować choroby serca.

Tak więc, jeśli masz pasteryzowane mleko, powiedziałbym, żebyś w ogóle go nie pił. Lepiej wypić szklankę wody!

Korzyści zdrowotne płynące z surowego koziego mleka

1. Zmniejsza stan zapalny

Stan zapalny jest u podstaw większości bólów ciała i chorób. Badania sugerują, że zmniejszenie stanu zapalnego jest jedną z największych korzyści płynących z picia koziego mleka. Nie tylko nie powoduje stanów zapalnych jak mleko krowie, ale faktycznie zmniejsza stan zapalny, który jest już w organizmie, a więc rozpoczyna proces leczenia.

Ludzie, którzy nie tolerują mleka krowiego, mogą pić mleko kozie bez żadnych problemów. Dzieje się tak, ponieważ mleko krowie zawiera ponad 20 różnych alergenów, w tym kazeinę A1. Ten rodzaj białka jest wysoce zapalny dla niektórych osób i dzieci, i przyczynia się do zaburzeń trawiennych, takich jak IBS, Crohn's, wrzodziejące zapalenie jelita grubego, nieszczelne jelita, alergie, egzema i choroby autoimmunologiczne.

Z drugiej strony, mleko kozie zawiera kazeinę A2, która nie powoduje żadnego z tych efektów zapalnych, co czyni je najbardziej zbliżonym do mleka matki ludzkiej.

2. Wspiera zdrowy układ trawienny i odpornościowy

Badanie wykazało, że mleko kozie zawiera silne cząsteczki przeciwzapalne zwane oligosacharydami, które działają jak prebiotyki w przewodzie pokarmowym. Możliwe korzyści obejmują:

  • zapobieganie pozostawaniu w żołądku bakterii wywołujących stan zapalny i powodujących zaburzenia trawienia naturalne obniżenie poziomu "złego" cholesterolu i zwiększenie poziomu "dobrego" cholesterolu obniżenie poziomu trójglicerydów poprawa wrażliwości na insulinę i metabolizmu glukozy poprawa i wzmocnienie układu odpornościowego promowanie wzrostu pożytecznych bakterii, które są kluczowe dla zdrowego układu trawiennego i odpornościowego

Mleko kozie zawiera mniej laktozy, czyli cukrów mlecznych, niż mleko krowie, dzięki czemu jest łatwiejsze do strawienia dla osób cierpiących na nietolerancję laktozy. Zawarte w nim krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe są również łatwo metabolizowane przez układ pokarmowy.

W badaniu przeprowadzonym na szczurach z zapaleniem jelita grubego, naukowcy z Uniwersytetu w Granadzie odkryli, że kozie mleko podawane szczurom zmniejszyło objawy i natychmiast zaczęło przywracać je do zdrowia. Naukowcy doszli do wniosku, że surowe mleko kozie nie podrażnia jelit i może być obiecującym środkiem leczniczym w chorobach zapalnych jelit.

3. Zapobiega rakowi

Świeże mleko krowie, gdy pozostawione na noc w lodówce, będzie naturalnie oddzielić ze względu na związek zwany aglutyniny. Przemysł mleczarski używa procesu zwanego homogenizacją, aby zapobiec tej separacji, zmuszając ściany komórkowe kulek tłuszczu mleka krowiego przez małe otwory pod wysokim ciśnieniem.

Ta metoda przetwarzania pęka ściany komórkowe globulek, uwalniając w ten sposób superoksydację (wolne rodniki) znaną jako oksydaza ksantynowa. Wolne rodniki, jak wiemy, mogą powodować wiele problemów w organizmie, w tym mutacje DNA, które prowadzą do raka!

A to tylko niewielka część elementów wywołujących raka w mleku krowim. Do tego dochodzą niebezpieczeństwa związane ze sztucznymi hormonami, antybiotykami, szczepieniami i innymi toksynami, które przyczyniają się do negatywnych skutków zdrowotnych wynikających z picia mleka krowiego.

Z drugiej strony, mleko kozie ma mniejsze kuleczki tłuszczu i nie zawiera aglutyniny. Proces homogenizacji jest zbędny, co eliminuje zagrożenia związane z wolnymi rodnikami w organizmie. Kozy nie są zazwyczaj spotykane w masowych operacjach dojenia jak krowy, więc rzadko są podane jabs, a więc ich mleko są ogólnie o wiele bezpieczniejsze do spożycia.

4. Bio-dostępność i wyższa absorpcja składników odżywczych

Kozie mleko ma cząsteczki i skład chemiczny, który jest bardzo zbliżony do mleka matki, co sprawia, że jest bardzo łatwo trawione i przyswajane w organizmie człowieka.

Dzieci, które są uczulone na mleko krowie, będą lepiej odżywione mlekiem kozim. Mleko krowie może powodować nadmiar śluzu i astmę u małych dzieci, ale kozie mleko jako środek przeciwzapalny, może faktycznie odwrócić ten stan. Jednak kozie mleko nie powinno być jedynym źródłem pożywienia dziecka, ponieważ nadal brakuje w nim witaminy B12 i folianów, które można uzupełnić awokado, gdy dziecko będzie już w stanie przyjmować pokarmy stałe.

Ze względu na lepsze wchłanianie, bogate składniki odżywcze (patrz wartości odżywcze powyżej) są łatwiej trawione i wykorzystywane przez organizm. Jest to ważne, ponieważ picie koziego mleka pomoże odżywić niedobory składników odżywczych, a tym samym wyleczyć wiele chorób spowodowanych niedoborami.

Niedobory składników odżywczych są przyczyną wielu schorzeń. Możliwość dostarczenia organizmowi tych składników odżywczych może oznaczać:

  • wysokiej jakości budowanie krwi wzmocnienie kości i zębów poprawę zdrowia oczu poprawę zdrowia skóry, włosów i paznokci zapobieganie chorobom neurodegeneracyjnym zapobieganie bólom mięśni i stawów poprawa zdrowia serca

Podczas gdy mleko krowie może powodować osteoporozę z powodu zaburzonego stosunku wapnia do magnezu, nie ma tego problemu przy spożywaniu mleka koziego. Mleko kozie ma jeszcze wyższy poziom wapnia, a jego wyższa biodostępność oznacza, że Twoje kości są w stanie wchłonąć i wykorzystać więcej żelaza, wapnia, fosforu i magnezu dla lepszego budowania kości.

5. Tworzące zasady

Mleko kozie jest doskonałym źródłem bardzo ważnego minerału, jakim jest potas. Ta duża ilość potasu w kozim mleku, gdy jest spożywane, jest alkalizujące i bardzo przydatne w utrzymaniu dobrego alkalicznego poziomu pH w zdrowym organizmie, zapobiegając chorobom. Działa on również jako środek zobojętniający dla okazjonalnych ataków refluksu kwasowego i innych związanych z tym problemów trawiennych.

W mleku krowim brakuje tego poziomu potasu i kończy się to tym, że organizm reaguje w sposób kwaśny.

Gdzie można dostać surowe kozie mleko?

Jeśli jesteś gotowy, aby dodać kozie mleko do swojej diety, gorąco polecam picie surowego koziego mleka. Kozie mleko nie jest tak powszechne, jak mleko krowie, więc może być znacznie droższe. Surowe mleko kozie może być trudne do znalezienia.

Zdobądź surowe mleko od lokalnego mleczarza, który hoduje swoje bydło na świeżych trawach. Niektóre stany w USA zdelegalizowały surowe mleko. Możesz przejść tutaj, aby dowiedzieć się, jaki jest status prawny surowego mleka, gdzie mieszkasz.

Spróbuj również spojrzeć na lokalnym rynku rolnika i sklepu ze zdrową żywnością dla koziego mleka. Jeśli nie możesz dostać surowego, to pasteryzacja niskotemperaturowa będzie kolejną najlepszą rzeczą, ponieważ nie używa wysokiej temperatury, która niszczy enzymy i składniki odżywcze. Postaw na pełnotłuste mleko! Mleko odtłuszczone i niskotłuszczowe oznacza, że mleko zostało poddane większej obróbce, która spowodowała jego denaturację.

Wygodnym sposobem na spożywanie mleka koziego, jeśli nie możesz dostać świeżego mleka, jest mleko kozie w proszku. Kupuj tylko od renomowanych i odpowiedzialnych firm, które nie znęcają się nad swoimi zwierzętami. Meyenberg i Mt. Capra to dwie godne zaufania marki. Możesz kupić ich kozie mleko w proszku z linku poniżej:

 Sfermentowane produkty kozie, takie jak kefir z mleka koziego, to kolejny doskonały pokarm, który możesz dodać do swojej diety, aby uzdrowić nieszczelne jelita zwiększyć odporność. Może również pomóc budować gęstość kości, chronić przed alergiami i zapewnić wszystkie korzyści zdrowotne mleka koziego i prawdopodobnie nawet lepiej! Proces fermentacji zwiększa biodostępność wszystkich wspaniałych korzyści płynących z koziego mleka.

Surowy kozi ser jest kolejną doskonałą opcją. Rozłóż go na krakersach ryżowych lub domowej roboty krakersach z pulpy, aby uzyskać wszystkie doskonałe korzyści zdrowotne!

Czytaj dalej na: http://qqweb.pl