Prawda o płatkach śniadaniowych i ich wpływie na zdrowie: Dobre czy złe?
2 stycznia 2022 Zdrowe soki
Zimne płatki śniadaniowe są łatwym, wygodnym pożywieniem dla zapracowanych ludzi. Wiele z nich chwali się imponującymi oświadczeniami zdrowotnymi lub stara się promować najnowszy trend żywieniowy. Ale czy te płatki śniadaniowe są naprawdę tak zdrowe, jak twierdzą?
W tym artykule przyjrzymy się szczegółowo płatkom śniadaniowym i ich wpływowi na zdrowie.
Co to są płatki śniadaniowe?
Płatki śniadaniowe produkowane są z przetworzonego ziarna. Często spożywa się je z mlekiem, jogurtem, owocami lub orzechami. Płatki śniadaniowe są często wzbogacane w witaminy i minerały. Oznacza to, że dodaje się do nich składniki odżywcze, aby uczynić je bardziej pożywnymi (1).
Oto, jak zazwyczaj produkuje się płatki śniadaniowe:
- Przetwarzanie: Ziarna są zazwyczaj przetwarzane na drobną mąkę i gotowane. Mieszanie: Mąka jest następnie mieszana ze składnikami takimi jak cukier, czekolada i woda. Ekstruzja: Wiele płatków śniadaniowych produkuje się metodą ekstruzji. Jest to proces wysokotemperaturowy, w którym maszyna nadaje płatkom kształt. Suszenie: Następnie płatki śniadaniowe są suszone. Formowanie: Na koniec płatki są formowane w kształty, takie jak kulki, gwiazdki, pętelki lub prostokąty.
Płatki śniadaniowe mogą być również ptysiowe, płatkowane lub rozdrabniane. Przed wysuszeniem płatki śniadaniowe mogą być również oblewane czekoladą lub polewą.
Linia dolna: Płatki śniadaniowe są wytwarzane z rafinowanego ziarna, często w procesie zwanym ekstruzją. Są one wysoko przetworzone i dodaje się do nich wiele składników.
Większość płatków śniadaniowych jest naładowana cukrem i rafinowanymi węglowodanami
Cukier dodany może być bardzo dobrze pojedynczy najgorszy składnik w nowoczesnej diecie. Sprawia, że jesteśmy grubi i niezdrowi, a większość ludzi je go zdecydowanie za dużo (2, 3, 4). Jednak większość ludzi nie sypie tego cukru na wierzch swoich posiłków - dostają go z przetworzonej żywności.
Co ciekawe, płatki śniadaniowe są jednymi z najczęściej spożywanych przetworzonych produktów spożywczych o wysokiej zawartości cukrów dodanych. W rzeczywistości większość z nich ma cukier wymieniony jako drugi lub trzeci składnik. Rozpoczęcie dnia od płatków śniadaniowych o wysokiej zawartości cukru spowoduje wzrost poziomu cukru i insuliny we krwi.
Kilka godzin później poziom cukru we krwi może spaść, a Twój organizm będzie miał ochotę na kolejny wysokowęglowodanowy posiłek lub przekąskę, tworząc w ten sposób błędne koło objadania się (5). Nadmierne spożycie cukru może również zwiększyć ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2, choroby serca i nowotwory (6, 7, 8).
Wniosek: Większość płatków śniadaniowych zawiera duże ilości cukru i rafinowanych ziaren. Wysokie spożycie cukru może mieć szkodliwe skutki i może zwiększać ryzyko wystąpienia wielu chorób.