Kto wymyślił koktajle mleczne? Nie mogę się zdecydować, czy uważam, że to był geniusz, czy ZŁY geniusz. Nie zrozumcie mnie źle, uwielbiam to, że można używać lodów jako bazy do tworzenia wszelkiego rodzaju wariacji i smacznych smakołyków, ale, mam na myśli, że w zasadzie łatwiej jest jeść lody, prawda? To jest w pewnym sensie niebezpieczne.
Nie tylko jest to niebezpiecznie pyszne (mam bzika na punkcie lawendy i czekolady, a Ty?!), ale też super łatwe do zrobienia. Pokażę Wam mój szybki przepis na zrobienie lawendowego syropu, a poza tym wszystko, czego potrzebujecie to lody i mrożona kawa. Przy tym przepisie współpracowaliśmy ze Starbucksem i użyliśmy ich nowego napoju z mrożoną kawą (niesłodzonego), co znacznie ułatwia posiadanie mrożonej kawy pod ręką.
I chciałabym tylko zaznaczyć, że możesz również użyć tego lawendowego prostego syropu do posłodzenia porannej filiżanki kawy (mrożonej lub innej). Możesz więc zachować ten koktajl mleczny na specjalną okazję, ale cieszyć się słodkim smakiem lawendy w każdej chwili. Może powinnam zaliczyć to do kategorii "pro tip"? W przypadku tej konkretnej mrożonej kawy, mam wystarczającą ilość, aby przechowywać ją w lodówce przez jakiś czas i mogę ją wyrwać, aby cieszyć się codzienną dawką lawendy.
Prosty Syrop Lawendowy, tworzy około 1 do 1 1/4 szklanki.
1 szklanka cukru
2/3 szklanki wody
1/2 łyżeczki suszonych pączków lawendy
W małym garnku, połącz cukier i wodę. Ubijaj na małym ogniu, aż cukier się rozpuści. Teraz dodaj pąki lawendy i gotuj na średnim ogniu przez 4-5 minut, aż poczujesz zapach lawendy. Nie chcesz, aby woda się zagotowała na tym etapie, ale aby była wystarczająco gorąca do namoczenia pąków (podobnie jak w przypadku parzenia herbaty). Wyłącz ogień i pozwól, aby mieszanina ostygła (z pąkami nadal w mieszaninie) do temperatury pokojowej. Odcedź pąki od płynu i przechowuj w szczelnym pojemniku (mogą być przechowywane w temperaturze pokojowej przez okres do dwóch tygodni).
Teraz do koktajlu mlecznego! Stworzyłem 2-3 porcje łącząc: 6-7 dużych gałek lodów, 8 uncji niesłodzonego mrożonego napoju kawowego Starbucks i 1 łyżkę stołową lawendowego syropu. Wymieszać, smak, dodać więcej prostego syropu, jeśli chcesz mocniejszy smak lawendy. Wolę zacząć od małej ilości i dodać więcej, ponieważ lawenda może stać się obezwładniająca, a trudno jest usunąć smak, podczas gdy łatwo jest go dodać. Nie przesadzaj więc z ilością syropu, dopóki nie przekonasz się, jaki smak preferujesz.
A jeśli naprawdę przeszkadza Ci to, że ten lawendowy koktajl nie jest fioletowy, możesz dodać barwnika spożywczego. Twój wybór. Ja zdecydowałam się nie dodawać barwnika spożywczego, ponieważ uznałam, że jest wystarczająco uroczy, ale Ty rób swoje.
Dodałam trochę syropu czekoladowego do mojej szklanki, wlałam koktajl, a następnie posypałam go bitą śmietaną i wiórkami czekoladowymi. O tak, poszedłem tam. Mówię, że jeśli masz ochotę na koktajl mleczny, to czemu nie pójść na całość. To w końcu uczta. Nie krępuj się dostosować grubości do swoich upodobań, dodając więcej lub mniej lodów. Zrób to po swojemu i ciesz się!