10 Fake Foods From China That Will Make You Cringe!

Ostatnia aktualizacja 18 czerwca 2017 r.

Wiele części Chin jest rzeczywiście znanych z doskonałej kuchni, ale jego przemysł spożywczy wziął ostatnio dużo ciepła za niepokojące, oburzająco toksyczne fałszywe produkty i artykuły spożywcze.

Po raz pierwszy stało się to wiadomością międzynarodową, gdy w 2008 roku niemowlęta zmarły z powodu picia mleka w proszku z domieszką melaminy (związek używany do produkcji plastiku). Setki dzieci zostało dotkniętych tym problemem, a wiele z nich zmarło z powodu niewydolności nerek.

Obecnie pojawiło się wiele produktów spożywczych wyprodukowanych w Chinach, które mają bardzo niskie standardy bezpieczeństwa i higieny w sposób nieodpowiedzialny, co czyni je całkowicie niebezpiecznymi do spożycia przez ludzi. Niektóre z tych fałszywych produktów spożywczych mogą bezpośrednio powodować uszkodzenia wątroby i nerek, a nawet raka.

Poniższa lista to tylko kilka przykładów nielegalnych, podrobionych produktów spożywczych z Chin, które są po prostu zbyt przerażające! Bądź ostrożny, aby uniknąć importowanych produktów z Chin, a jeśli podróżujesz do Chin, bądź poinformowany i wiedz, na co zwracać uwagę!

1. Fałszywe jaja

Nawet tak proste produkty jak jajka są w Chinach podrabiane. Niektóre pozbawione skrupułów firmy w Chinach produkują i zarabiają tony pieniędzy sprzedając fałszywe jajka. Wyglądają one prawie jak prawdziwe, są oślizgłe przed gotowaniem i zmieniają się jak gotowane jajka po ugotowaniu. Fałszywe jajko na twardo może faktycznie odbijać się, gdy się nim rzuca, jak gumowa piłka. Te sztuczne jaja są wykonane z żelatyny, sztucznych barwników spożywczych, wody i zamknięte w woskowej skorupce jajka.

2. Fałszywy plastikowy ryż

Wielu sprzedawców i restauracji w Chinach zgłosiło, że sprzedaje się im fałszywy ryż, który jest wykonany z materiału bardzo podobnego do plastiku.

Najwyraźniej ryż jest wykonany przez mieszanie ziemniaków z syntetyczną żywicą przemysłową, która może być śmiertelna. Według nieszczęśliwych ofiar, które zjadły ten ryż, pozostał on dość twardy nawet po intensywnym gotowaniu i był ciężkostrawny, powodując wiele problemów żołądkowych.

Jeden z urzędników Chińskiego Stowarzyszenia Restauratorów poinformował, że zjedzenie trzech misek tego ryżu było równoznaczne ze zjedzeniem plastikowej torby.

Jak rozpoznać plastikowy lub podrobiony ryż? Podpal ryż za pomocą zapałki i sprawdź, czy poczujesz zapach palącego się plastiku. Lub wrzuć ryż do wrzącego, gorącego oleju i sprawdź, czy się w nim rozpuści.

3. Orzechy włoskie wypchane cementem

Mężczyzna kupił łuskane orzechy włoskie w mieście Zhengzhou w Chinach tylko po to, aby znaleźć w środku połamane kawałki betonu. Beton był owinięty w papier, aby zapobiec podejrzanemu hałasowi, gdy orzech był potrząsany. Sprzedawca, który sprzedał orzechy włoskie próbował osiągnąć większy zysk sprzedając te fałszywe orzechy, które były cięższe i "nic".

4. Fałszywa wołowina

Wieprzowina jest w obfitości i tanie w Chinach. Niektórzy sprzedawcy sprzedawali mięso wieprzowe jako wołowinę, chemicznie zmieniając wołowinę za pomocą "ekstraktu wołowego", a następnie glazurując je, aby wyglądało jak wołowina. Wszystko to odbywa się w ciągu 90-minutowego procesu. Lekarze doradzili ludziom, aby trzymali się z dala od tej fałszywej wołowiny, ponieważ jej spożycie może spowodować powolne zatrucie, deformację, a nawet raka!

5. Fałszywa baranina

W sprzedaży prawdziwej baraniny jest bardzo mały zysk. Nieuczciwi chińscy sprzedawcy żywności dodają chemikalia do mięsa szczurów, norek i lisów i sprzedają je jako baraninę.

Schemat ten był tak popularny i udany, że policja aresztowała ponad 900 osób i skonfiskowała około 20 000 ton tego mięsa, a wszystko to w ciągu trzech miesięcy.

Stwierdzono, że poziom bakterii E.Coli w podrobionym produkcie "znacznie przekraczał normy bezpieczeństwa".

6. Fałszywe Wina

Wino jest numerem jeden wśród fałszywych produktów spożywczych w Chinach, ponieważ według doniesień co najmniej 70% win produkowanych w Chinach to podróbki. Ludzie, którzy nie wiedzą zbyt wiele o winie, są oszukiwani, aby kupić drogo wyglądające etykiety podrobionych win, które są wykonane z taniego soku owocowego. Unikaj kupowania wina z Chin!

7. Fałszywy i zafałszowany miód

Istnieją dwa rodzaje podrabianego miodu: zafałszowany, który jest mieszaniną prawdziwego miodu i syropu cukrowego, syropu z buraków lub syropu ryżowego; oraz fałszywy miód, który wygląda bardzo podobnie do prawdziwego miodu, że może być trudno je odróżnić. Jest on wykonany z mieszaniny wody, cukru, ałunu i barwnika.

Jeden kilogram (2,2 lb) fałszywego miodu może być wyprodukowany za jedyne 10 juanów (około 1,60 USD) i sprzedawany nawet za 60 juanów (9,50 USD). Około 70 procent miodu sprzedawanego w chińskiej prowincji Jinan to podróbki. Przeczytaj, jak odróżnić prawdziwy i fałszywy miód.

8. Fałszywy zielony groszek

Fałszywy zielony groszek został stworzony z groszku śnieżnego, fasoli sojowej, wraz z zielonym barwnikiem i metabisiarczynem sodu (substancją chemiczną, która jest używana jako wybielacz i środek konserwujący). Barwnik ten jest zakazany do stosowania na produktach, ponieważ może powodować raka, jak również hamować naturalną zdolność organizmu do wchłaniania wapnia. Można powiedzieć, że te fałszywe zielony groszek, który nie zmiękczają po ugotowaniu i woda zmieni nienaturalny zielony kolor wyługowany z barwnika żywności.

9. Fałszywa sól kuchenna

Sól produkowana do celów przemysłowych trafia na stoły w Chinach. Uważaj, aby nie kupić żadnej soli z Chin, ponieważ mogą one również zawierać sól przemysłową. Spożywanie tej soli może przyczynić się do wysokiego ciśnienia krwi, problemów z tarczycą oraz ryzyka zawału serca i udaru mózgu.

10. Zmieniony żeń-szeń

Korzeń żeń-szenia jest popularną rośliną leczniczą, od wieków stosowaną w Chinach jako środek tonizujący. Żeń-szeń jest bardzo drogim towarem, co zmusza wielu sprzedawców żeń-szenia do znalezienia sposobu na utrzymanie zysków.

Ich rozwiązaniem było gotowanie korzeni w cukrze, co sprawiało, że stawały się one cięższe i dzięki temu mogli sprzedawać je za większe pieniądze, ponieważ korzenie sprzedawane są na wagę.

Testy wykazały, że o ile naturalny żeń-szeń zawiera 20% cukru, o tyle podróbki zawierają go aż do 70%.

Źródło: https://www.davidwolfe.com/10-foods-china-plastic-pesticides-cancer-causing-chemicals/ https://www.chinasmack.com/2011/pictures/beef-extract-additive-used-to-change-pork-into-beef.html https://www.theguardian.com/world/2013/may/03/china-arrests-fake-meat-scandal https://www.theepochtimes.com/n3/1473141-5-chinese-meat-scandals-that-will-make-you-cringe/

Niektóre z linków, które umieszczam na tej stronie są linkami afiliacyjnymi. Jeśli przejdziesz przez nie, aby dokonać zakupu, zarobię niewielką prowizję (bez dodatkowych kosztów dla Ciebie). Należy jednak pamiętać, że polecam te produkty ze względu na ich jakość i moje dobre doświadczenia z ich używaniem, a nie z powodu prowizji, którą można uzyskać.
O Sarze Ding Sara Ding jest założycielką Juicing-for-Health.com. Jest certyfikowanym trenerem zdrowia Wellness, konsultantem żywieniowym i specjalistą od detoksu. Pomaga zapracowanym mężczyznom i kobietom zidentyfikować ich problemy zdrowotne u źródła, w celu wyeliminowania problemów dla optymalnego zdrowia fizycznego/mentalnego i dobrego samopoczucia. Czytaj więcej
Pokaż komentarze (1)