Niewielka różnica między mlekiem A1 i A2, ale ogromny wpływ na Twoje zdrowie

Czy wiesz, że nie każde mleko jest dla Ciebie równie zdrowe? I nie jest to nawet kwestia nietolerancji laktozy, tak na marginesie.

Zgodnie z najnowszymi badaniami, wpływ mleka, które pijesz na zdrowie zależy w dużej mierze od rasy krów, które je wyprodukowały.

Konkretnie, dwa rodzaje mleka, których należy być świadomym, to mleko A1 i A2, ponieważ ta druga opcja (A2) wydaje się być znacznie lepsza dla ludzkiego organizmu.

Dowiedzmy się więcej na temat typu lub rasy krów, które produkują nie tylko zdrowe mleko, ale mleko, które wydaje się być w stanie odwrócić warunki zdrowotne!

Skład mleka: Z czego składa się mleko?

Według bazy danych USDA dotyczącej składu żywności, mleko krowie składa się z około:

Woda - 88,13% Białko - 3,15% Tłuszcz - 3,25% Węglowodany - 4,8%.

Tak więc w każdych 100 g (około 3 uncjach) wypitego mleka znajduje się około 3 gramów białka. Około 80% tego białka to kazeina, podstawowe białko mleka.

Haczyk tkwi w tym, że kazeina występuje w kilku różnych formach, z których najważniejsze to A1 i A2 beta-kazeina.

mleko

Może to brzmieć jak nic wielkiego, ale mleko bogate w kazeinę A1 wydaje się być o wiele bardziej szkodliwe dla ludzkiego zdrowia w porównaniu z jego odpowiednikiem A2.

Różnica między mlekiem A1 i A2

Różnica pomiędzy A1 a A2 beta-kazeiną jest tak niewielka, jak tylko może być - pojedynczy aminokwas w długim łańcuchu, który tworzy to białko. Kazeina A1 zawiera aminokwas histydynę jako 67. ogniwo w łańcuchu, podczas gdy kazeina A2 zawiera prolinę.

Maleńka różnica o ogromnych konsekwencjach

Ta mikroskopijna różnica ma jednak na dłuższą metę ogromne konsekwencje.

Enzymy trawienne ludzkiego organizmu przetwarzają beta-kazeinę A1 i A2 w różny sposób. Kiedy kazeina A1 jest przetwarzana, powstaje substancja znana jako beta-kazomorfina-7 (BCM-7). Podczas trawienia kazeiny A2 nie powstaje ten związek.

Co to jest beta-kazomorfina-7 (BCM-7)?

Białka mleka krowiego są powszechnym źródłem bioaktywnych peptydów, które hamują niektóre aktywności enzymatyczne. Termin "opioid" jest używany w odniesieniu do substancji o aktywności podobnej do morfiny, które działają poprzez wiązanie się z receptorami opioidowymi.

Substancje opioidowe występują w ośrodkowym układzie nerwowym oraz w przewodzie pokarmowym. Peptydy te odgrywają istotną rolę w odpowiedzi na ból i stres.

Dowody epidemiologiczne wskazują, że spożywanie mleka zawierającego wariant A1 jest związane ze zwiększonym ryzykiem rozwoju chorób układu krążenia, cukrzycy typu 1, zespołu nagłej śmierci niemowląt, autyzmu i schizofrenii.

BCM-7 został znaleziony w mleku, serze, jogurcie i niektórych próbkach biologicznych, takich jak krew niemowląt, mocz dzieci autystycznych i ludzkie mleko.

Krowy, które produkują mleko A1

Najgorsze w tej całej historii jest to, że to, czy krowa produkuje mleko z kazeiną A1 czy A2, zależy wyłącznie od jej gatunku.

  • A1 beta-kazeina jest dominująca u krów mlecznych ras Holstein Friesian, Ayrshire i British Shorthorn. Geograficznie, te rasy krów są najbardziej rozpowszechnione w Stanach Zjednoczonych, Europie (oprócz Francji), Nowej Zelandii i Australii.

Krowy i inne zwierzęta, które produkują mleko A2

  • Z drugiej strony, beta-kazeina A2 jest głównym składnikiem mleka krów rasy Guernsey i Jersey, Charolais i Limousin (rasy południowo-francuskie), Channel Island i Zebu (Afryka, Azja Południowa). Krowy są świętością w Indiach, gdzie występuje 37 czystych ras bydła. Niektóre z tych czystych ras, które produkują mleko A2 to Shahiwal, Gir, Red Sindhi, Tharpakar, Rathi, Kankrej i Ongole, by wymienić tylko kilka. Co ciekawe, każda z tych krów czystej rasy ma garb na grzbiecie. Niestety, niektóre z tych krów są krzyżowane z gatunkami europejskimi, takimi jak holsztyńsko-fryzyjska, co skutkuje produkcją mleka A1. Beta-kazeina A2 znajduje się również w mleku kóz, owiec, wielbłądów, jaków, osłów i bawołów.

Innymi słowy, nie ma to nic wspólnego z zanieczyszczeniem środowiska, toksynami, antybiotykami stosowanymi w procesie hodowli ani z niczym innym. Po prostu niektóre rodzaje krów wytwarzają kazeinę typu A1, a inne A2. Chociaż te czynniki również są niepokojące.

Co jest takiego złego w mleku A1?

Typowe mleko w Stanach Zjednoczonych zawiera mieszankę kazeiny beta A1 i A2.

Wcześniej uważaliśmy, że mleko krowie jest tak złe dla zdrowia człowieka, ze względu na wzrost hormonów i antybiotyków wstrzykiwanych zwierzęciu. Teraz wiemy, że źródło szkodliwości jest naprawdę głębsze niż to! To dlatego, że są to krowy, które produkują mleko A1!

1. Mleko A1 może zwiększyć ryzyko zachorowania na cukrzycę

Badania statystyczne donoszą, że cukrzyca typu 1 występuje stosunkowo rzadko w tych populacjach, w których głównym rodzajem mleka jest mleko A2, jak np. w plemionach afrykańskich, które piją mleko od krów Zebu.

Inne badania wykazały, że BCM-7, związek, który jest wytwarzany podczas trawienia mleka A1, jest w stanie tłumić układ odpornościowy, a to może być czynnikiem przyczyniającym się do zwiększonego ryzyka cukrzycy. Pomysł ten został potwierdzony w badaniach na myszach, ale dane dotyczące ludzi są ograniczone.

2. Mleko A1 może powodować lub pogarszać nietolerancję mleka

Oto dobre wieści dla osób nietolerujących laktozy: być może to beta-kazeina A1 jest prawdziwym winowajcą, a nie laktoza.

Badania wskazują, że picie mleka A1 było związane ze zwiększonym czasem tranzytu pokarmu, markerami zapalnymi, bólem brzucha i słabą konsystencją stolca.

Innymi słowy, wygląda na to, że sprawa nietolerancji mleka nie jest tak prosta, jak nam się wydawało.

Owszem, u wielu osób chodzi o laktozę, ale w takim razie dlaczego niektórzy biedacy cierpią na bóle brzucha i wzdęcia nawet pijąc mleko bezlaktozowe? Istnieje duża szansa, że winna temu może być beta-kazeina A1.

3. Mleko A1 powoduje zaburzenia trawienia

Znam rodziny azjatyckie, które po przeprowadzce do USA zostały oczarowane obfitością mleka i produktów mlecznych i zaczęły włączać je do swojej codziennej diety.

Wkrótce Azjaci ci zaczynają doświadczać różnych zaburzeń trawiennych. Chociaż mogą być inne czynniki, które przyczyniają się do zaburzeń trawiennych, w dużej mierze doświadczali nietolerancji laktozy i objawów po piciu mleka przez jakiś czas.

Mleko A1 może przyczyniać się do zaburzeń zapalnych układu pokarmowego, takich jak IBS, choroba Leśniowskiego-Crohna, wrzodziejące zapalenie jelita grubego, nieszczelne jelita, alergie, egzema i choroby autoimmunologiczne. Nadwaga jest kolejnym skutkiem spożywania produktów mlecznych A1.

4. Mleko A1 może przyczyniać się do chorób serca i zgonów z przyczyn sercowo-naczyniowych

Wstępne dane wskazują, że spożywanie mleka A1 jest związane z częstszym występowaniem choroby niedokrwiennej serca (IHD) i zgonów z tego powodu. Na przykład, badanie z 2001 roku wykazało, że około 86% zgonów z powodu IHD może mieć coś wspólnego ze spożyciem beta-kazeiny A1.

Nie oznacza to więc, że picie mleka A1 zniszczy twoje serce, ale wydaje się, że istnieje korelacja pomiędzy spożyciem tego białka a śmiertelnością z powodu IHD w skali populacji.

Niektóre badania na zwierzętach donoszą, że u królików karmionych A1 beta-kazeiną rozwinęła się bardziej widoczna miażdżyca niż u zwierząt karmionych A2 beta-kazeiną.

5. Mleko A1 może przyczyniać się do zespołu nagłej śmierci niemowląt (SIDS)

Znany również jako śmierć łóżeczkowa, zespół nagłej śmierci niemowląt (SIDS) jest definiowany jako śmierć pozornie zdrowego dziecka w ciągu pierwszego roku życia, zazwyczaj podczas snu.

W krajach rozwiniętych SIDS jest jedną z 5 najczęstszych przyczyn śmierci niemowląt.

Chociaż ten straszny stan jest nadal owiany tajemnicą i nie wiemy dokładnie, co go powoduje, wiemy, że bezdech senny jest uważany za jeden z głównych czynników ryzyka.

Badanie z 2011 roku wykazało, że wysoki poziom BCM-7 (peptydu wytwarzanego z mleka A1) występuje u niektórych dzieci z bezdechem sennym. Chociaż potrzeba więcej badań, aby potwierdzić ten związek, niektórzy naukowcy uważają, że BCM-7 może tłumić ośrodek oddechowy w mózgu niemowlęcia, prowadząc do bezdechu, a w niektórych przypadkach do śmierci.

Jak widać, rośnie niepokój związany z mlekiem A1 i jego wpływem na ludzkie zdrowie. Ale jaka jest alternatywa? Krótka odpowiedź: mleko A2.

Co jest takiego dobrego w mleku A2?

Co ciekawe, ludzkie mleko matki zawiera tylko białko A2. Jeśli wiesz jak dobre dla dziecka jest ludzkie mleko matki, zrozumiesz jak dobre jest mleko A2 i jak bezpieczne jest ono dla ludzi.

1. Mleko A2 zmniejsza stan zapalny

Jedną z największych korzyści płynących z picia mleka A2 jest to, że pomaga ono zmniejszyć stan zapalny.

Gdzie A1 mleko powoduje stan zapalny, A2 faktycznie zmniejsza stan zapalny, który jest już w organizmie, pomagając mu stopniowo usunąć stan zapalny.

2. Mleko A2 jest odpowiednie dla osób z nietolerancją laktozy

Jeśli uważasz, że masz nietolerancję laktozy, najprawdopodobniej jest to spowodowane tym, że piłeś niewłaściwe mleko!

Mleko A1 po prostu może powodować stany zapalne w Twoim układzie pokarmowym i inne problemy zdrowotne.

W 2016 roku badanie doniosło, że picie mleka A2 nie było związane z większymi objawami dyskomfortu po nabiale - i było to prawdziwe zarówno dla osób z nietolerancją laktozy ORAZ nietolerujących laktozy.

3. Mleko A2 wspiera zdrowy układ trawienny i odpornościowy

Mleko A2 zawiera również silne cząsteczki przeciwzapalne zwane oligosacharydami, które działają jak prebiotyki w przewodzie pokarmowym. W rezultacie niektóre z korzyści obejmują:

  • zapobieganie pozostawaniu w żołądku bakterii wywołujących stan zapalny i powodujących zaburzenia trawienne naturalne obniżenie poziomu "złego" cholesterolu i zwiększenie poziomu "dobrego" cholesterolu obniżenie poziomu trójglicerydów poprawa wrażliwości na insulinę i metabolizmu glukozy poprawa i wzmocnienie układu odpornościowego promowanie wzrostu korzystnych bakterii, które są kluczowe dla zdrowego układu trawiennego i odpornościowego.

4. Mleko A2 ma więcej biodostępnych składników odżywczych, które odżywiają organizm

Jak wspomniano powyżej, mleko matki ludzkiej jest mlekiem A2. Podobnie, mleko od krów i kóz A2 ma molekuły i skład chemiczny, które są łatwo przyswajalne przez ludzki organizm.

Podczas gdy mleko A1 może powodować nadmiar śluzu i astmę u małych dzieci, mleko A2 może w rzeczywistości odwrócić ten stan.

Ze względu na lepszą wchłanialność mleka A2, bogate składniki odżywcze są łatwiej trawione i wykorzystywane przez organizm. Jest to ważne, ponieważ picie mleka A2 pomaga wyeliminować niedobory żywieniowe, a tym samym leczy wiele dolegliwości spowodowanych niedoborami.

Na przykład, picie mleka A1 może powodować osteoporozę ze względu na niezrównoważony stosunek wapnia do magnezu, który skutkuje niedoborem wapnia. Problem ten nie występuje w przypadku spożywania mleka A2.

Biodostępność składników odżywczych oznacza, że Twoje kości są w stanie wchłonąć i wykorzystać więcej wapnia dla lepszego budowania kości, bez stanów zapalnych.

Gdzie można znaleźć mleko A2?

Gdzie można znaleźć mleko A2, które wydaje się być bezpieczniejsze, a w zasadzie zdrowsze do picia?

O ile nie mieszkasz we Francji, niektórych krajach azjatyckich i Afryce, większość produktów mlecznych, które widzisz dookoła, zawiera beta-kazeinę A1 i A2 w równych ilościach.

Obecnie jedyną firmą, która produkuje i sprzedaje mleko A2 jest "The a2 Milk Company". Ich produkty są sprzedawane głównie w USA, Wielkiej Brytanii, Nowej Zelandii, Australii i Chinach.

Oczekuje się, że więcej krajów i firm przyjmie ten trend w najbliższej przyszłości.

Z drugiej strony, jest jeszcze jedno wyjście - mleko kozie. Mleko kozie zawiera tylko białko A2, dlatego też jest tak szeroko promowane jako mleko przeciwzapalne.

Wybierz mądrze swój nabiał

Jeśli w twoim kraju lub okolicy nie ma mleka A2, nie byłoby mądrze marnować fortunę próbując je jakoś zdobyć. Nie myśl o tej sprawie jak o problemie życia lub śmierci.

Jednakże, jeśli masz łatwy dostęp do mleka A2 - rozważ jego wypróbowanie. Wiele osób zgłasza, że czuje się lepiej po wypiciu mleka A2 w porównaniu z mlekiem A1, zwłaszcza jeśli cierpią na nietolerancję nabiału, a A2 ogólnie wydaje się być zdrowsze pod każdym względem.

Więcej na: http://qqweb.pl