WAŻNE: Oto, co musisz wiedzieć, jeśli/podczas przechodzenia na patelnie żeliwne

Ostatnia aktualizacja 3 LUTEGO 2016 r.

Wszyscy słyszeliśmy, że teflonowe patelnie nieprzywierające mogą być toksyczne, zwłaszcza gdy zostaną zarysowane. Jeśli prowadziłeś badania w poszukiwaniu bezpieczniejszej i zdrowszej opcji, być może rozważałeś użycie patelni żeliwnych. Oto, co musisz wiedzieć, jeśli planujesz zmienić.

9 powodów, dla których warto używać żeliwnych naczyń

    Naczynia żeliwne są bezpieczne. W przeciwieństwie do większości patelni z powłoką nieprzywierającą, które uwalniają toksyny do żywności po zarysowaniu (a one zawsze są zarysowane!).
    Jedzenie wychodzi smaczniejsze. Nie tylko wstępnie sezonowane naczynia żeliwne wymagają mniej oleju do gotowania, ale jedzenie wychodzi aromatyzowane. Możesz uzyskać najlepszą skórkę na swoim jedzeniu i po prostu smakuje o wiele lepiej.
    Naczynia żeliwne są bardzo trwałe. Z właściwą opieką, naczynia żeliwne mogą trwać całe życie. Możesz ponownie sezonować i odnawiać je tyle razy, ile chcesz.
    Jest niedrogie. Możesz kupić nowy, pre-sezonowane patelni żeliwnych za mniej niż 20,00 dolarów. To całkiem tanio jak na inwestycję na całe życie, że nawet twoje wnuki będą mogły korzystać.
    Łatwa do czyszczenia. W przeciwieństwie do innych naczyń, nie trzeba używać mydła podczas mycia żeliwa. W rzeczywistości zaleca się, aby nie używać mydła, ponieważ może to usunąć przyprawy z patelni. Wszystko czego potrzebujesz to nieścierna gąbka i gorąca woda.
    Jest używane od tysięcy lat. Żeliwo po raz pierwszy wyprodukowano w VI wieku p.n.e. w Chinach, a następnie intensywnie produkowano je w Europie w XIV wieku. Żeliwo stało się popularne w Ameryce w XVIII i XIX wieku ze względu na niską cenę i trwałość.
    Jest nieprzywierające. Odpowiednio przyprawiona patelnia żeliwna jest naturalnie nieprzywierająca. To dlatego, że oleje z poprzedniego gotowania zostały zbudowane, co tworzy naturalną powłokę nieprzywierającą na patelni.
    Korzyści grzewcze. Naczynia żeliwne rozprowadzają ciepło bardzo równomiernie. Większość innych patelni nie może być używana na dużym ogniu, ponieważ ich cienki metal nie jest w stanie szybko rozprowadzić ciepła.
    Może być używany na kuchence, w piekarniku lub na grillu węglowym. Naczynia żeliwne mogą być używane wewnątrz piekarnika, a nawet na górze grilla węgla drzewnego, jak może wytrzymać różne poziomy ogrzewania bez powodowania szkody dla kształtu naczynia.

Jeżeli ty życzysz używać żeliwnych garnków, tutaj są niektóre pomocne porady.

Ostrożnie:

Chociaż istnieje wiele badań pokazujących, że naczynia żeliwne są bezpieczniejszą i zdrowszą alternatywą do użycia w porównaniu z teflonowymi naczyniami nieprzywierającymi, istnieją pewne punkty, o których należy pamiętać podczas korzystania z naczyń żeliwnych.

Naczynia żeliwne mogą wyługować trochę żelaza do żywności. To może być dopuszczalne dla kobiet, które wciąż miesiączkują, ponieważ tracą krew co miesiąc - dodatkowe żelazo może być pomocne. Może to być również korzystne dla rosnących dzieci i młodych dorosłych, którzy mogą zrobić z dodatkowym zapasem żelaza. Punkt do uwagi chociaż, naczynia żeliwne NIE jest rozwiązaniem dla anemicznego stanu.

Jednak, i to jest ważne, aby wiedzieć. Podczas gotowania dla całej rodziny za pomocą naczynia żeliwne, może być nadmiar żelaza dla niektórych innych członków rodziny. Na przykład, kobiety, które mają menopauzę i dorosłych mężczyzn, którzy nie potrzebują dodatkowego żelaza.

W tych przypadkach, żeliwo może stanowić problem, ponieważ jest w przeciwieństwie do żelaza, które uzyskuje się naturalnie z pożywienia. Nadmiar żelaza we krwi może spowodować przeciążenie żelazem, w przypadku osób, które nie potrzebują tego dodatkowego żelaza - czyli kobiet w okresie menopauzy i dorosłych mężczyzn.

W przypadku przeciążenia żelazem, może to spowodować stan znany jako hemochromatoza. Niektóre z objawów przeładowania żelazem to: zmęczenie, osłabienie stawów/mięśni, niewytłumaczalna utrata wagi, duszności, podwyższone enzymy wątrobowe, mgła mózgowa, nadmierne wypadanie włosów.

Jednym ze sposobów na zmniejszenie objawów przeładowania żelazem jest regularne oddawanie krwi. Oddając krew nie tylko ratujesz życie, ale także zachęcasz swój organizm do syntezy nowych komórek krwi. Unikaj też używania żeliwnych naczyń kuchennych.

Źródła: https://www.drweil.com/drw/u/id/QAA364217 https://healthycanadians.gc.ca/product-safety-securite-produits/consumer-consommation/education/household-menagers/cook-cuisinier-eng.php https://www.thekitchn.com/how-to-clean-a-cast-iron-skillet-cleaning-lessons-from-the-kitchn-107747 https://www.britannica.com/technology/cast-iron

Niektóre z linków, które umieszczam na tej stronie są linkami afiliacyjnymi. Jeśli przejdziesz przez nie, aby dokonać zakupu, zarobię niewielką prowizję (bez dodatkowych kosztów dla Ciebie). Należy jednak pamiętać, że polecam te produkty ze względu na ich jakość i moje dobre doświadczenia z ich używaniem, a nie z powodu prowizji, którą można uzyskać.
O Sarze Ding Sara Ding jest założycielką Juicing-for-Health.com. Jest certyfikowanym trenerem zdrowia Wellness, konsultantem żywieniowym i specjalistą od detoksu. Pomaga zapracowanym mężczyznom i kobietom zidentyfikować ich problemy zdrowotne u źródła, w celu wyeliminowania problemów dla optymalnego zdrowia fizycznego/mentalnego i dobrego samopoczucia. Czytaj więcej