Od wielu lat dietetycy głoszą informacje że świeże soki z warzyw i owoców to najlepsza porcja witamin i składników odżywczych dla naszego organizmu. Chyba nie ma osoby która nie lubiłaby smaku owocowych soków, a nie brakuje też fanów soków warzywnych, lub mieszanych z owoców i warzyw. Soki kupowane w sklepach, choć szeroko reklamowane i polecane przez producentów, nie są dobrym odpowiednikiem prawdziwego, świeżego koktajlu. Najczęściej zawierają zbyt dużo cukru, sztucznych barwników i konserwantów, co nie wpływa pozytywnie na nasze organizmy i samopoczucie. Soki najbardziej polecane, które zawierają wiele witamin i minerałów, to te które możemy sami przygotować w zaciszu domowym. Jeśli sami wybierzemy owoce i warzywa, przygotujemy je w danym dniu, to mamy pewność, że są świeże i dają pozytywny zastrzyk energii na cały dzień. Podstawą dla dobrego soku, są jego składniki. Nie można oczekiwać, że przygotowany przez nas napój będzie najlepszym na świecie, jeśli do jego produkcji nie wykorzystamy dobrej jakości składników.
Starajmy się kupować warzywa i owoce ze sprawdzonego źródła, aby mieć pewność co do ich świeżości oraz ekologicznej uprawy. Jeśli jednak jesteśmy skazani na zakupy w supermarketach, to wybierajmy owoce wykładane na półki luzem, ponieważ wtedy możemy je dokładnie obejrzeć i wybrać najlepsze. Unikajmy owoców i warzyw poobijanych, z plamkami pleśni i o zbyt „chemicznym” zapachu, co da nam pewność, że naprawdę zapewnimy sobie zdrowie. Kolejną sprawą jest wybór metody uzyskania soku.
Co wybrać wyciskarkę czy sokowirówkę?
Poniżej przedstawimy wady i zalety obu urządzeń. Wyciskarka, to urządzenie które działa na zasadzie miażdżenia owoców i warzyw, a dzięki temu w całym procesie uzyskujemy sok. Można kupić wyciskarki jedno- oraz dwuślimakowe, pierwsza jest prosta w obsłudze i czyszczeniu, druga jest wydajniejsza lecz trudniejsza w utrzymaniu czystości.
Z wyciskarki otrzymamy sok o gęstej, mętnej konsystencji, z niewielka pianą na powierzchni. Zawiera bardzo dużą porcję witamin i minerałów, większą niż w sok z sokowirówki, właśnie przez inną metodę wyciskania miąższu owoców. W trakcie pracy wyciskarki cząstki owoców i warzyw, miażdżone i poddawane procesowi produkcji soków, nie nagrzewają się mocno, więc nie tracą także wielu cennych elementów odżywczych. Cała praca z wyciskarką ma jednak tą wadę, że trawa dosyć długo i wymaga niekiedy cierpliwości, jednak jest zdecydowanie bardziej wydajna.
Sokowirówki natomiast nie miażdżą owoców lecz tną je i z takiej pulpy dzięki sile odśrodkowej panującej we wnętrzu urządzenia, uzyskuje się sok. Taki sposób działania sokowirówki sprawia, że sok jest mocno napowietrzony, a przez to utleniają się spore ilości witamin, enzymów i minerałów. Na powierzchni soku tworzy się spora warstwa piany, co niezbyt estetycznie wygląda i dodatkowo świadczy o poziomie napowietrzenia soku. Sokowirówka ma także i zalety: jest szybsza od wyciskarki, sok jest klarowny i nie posiada grudek czy kawałków składników, oraz może przetworzyć duże ilość owoców i warzyw. Nie można jednak uzyskać w niej soku z pszenicy czy traw, co już przy wyciskarce nie sprawia problemu.
Zatem które urządzenie wybrać?
Wszystko zależy od tego czego oczekujemy od tego urządzenia. Jeśli chcemy pić soki bez fragmentów składników oraz przygotować go szybko, to polecamy sokowirówkę, jeśli natomiast chcemy uzyskać więcej składników odżywczych i możemy na to poświęcić więcej czasu, to wybierzmy wyciskarkę. Z całą pewnością bez względu na to co wybierzemy, soki uzyskane w ten sposób będą dużo lepsze niż te ze sklepowych półek.