Wspólne chleby są wykonane z chemikaliami znalezionymi w matach do jogi!

Ostatnia aktualizacja 9 LUTEGO 2016 r.

Chleb jest powszechnie przywoływany w rozmowach jako przyczyna wielu problemów zdrowotnych (a konkretnie powód, dla którego nie możesz zrzucić tych ostatnich 10 kilogramów). Chleb dostaje ten zły rap, ponieważ ziarna, ogólnie rzecz biorąc, nie są łatwo trawione przez nasze ciała, mogą hamować skuteczność twoich enzymów trzustkowych, zawierają antyodżywczy kwas fitynowy i, co najgorsze, całą masę glutenu.

W zachodnim społeczeństwie, ludzie mają tendencję do nadmiernego spożywania węglowodanów na co dzień. Prawie w każdym posiłku znajdują się rafinowane węglowodany. Ktoś spożywający typową północnoamerykańską dietę prawdopodobnie ma przynajmniej jedną formę zboża w każdym posiłku (bajgle, płatki śniadaniowe, kanapki, pizza, makarony itp. Wiele z najczęściej spożywanych form ziaren nie jest nawet uważanych za zdrowe, niezależnie od różnych problemów związanych z trawieniem związanych z ziarnami.

Są one pełne składników, które są powszechnie stosowane w produktach innych niż żywność, takich jak azodikarbonamid (substancja chemiczna, która znajduje się w matach do jogi i gumy do butów). Zanim mąka trafi na półki sklepowe, może być poddawana działaniu różnych substancji chemicznych zatwierdzonych przez FDA - w tym chemicznych wybielaczy.

Ponadto, przemysłowa obróbka niszczy składniki odżywcze, takie jak błonnik. Do produkcji chleba powinny być tylko 4 składniki - mąka, drożdże, woda i sól. Każdy dodatkowy składnik jest dodawany w innym celu niż zaspokojenie głodu.

Szkodliwe składniki znajdujące się w chlebie:

    Spulchniacze ciasta: Jedynym celem spulchniaczy ciasta jest przyspieszenie procesu produkcji chleba i uczynienie go tańszym dla przemysłu spożywczego. Wiele z nich, takich jak azodikarbonoamid, DATEM, monoglicerydy, diglicerydy, stearynian sodu, jest związanych z problemami zdrowotnymi. Konserwanty: Konserwanty takie jak propionian wapnia są związane z zaburzeniami takimi jak ADHD. GMO: Większość komercyjnie dostępnych chlebów zawiera jeden lub wiele genetycznie modyfikowanych składników, w tym różne produkty sojowe. Sztuczne słodziki: Nie jest źle używać naturalnych słodzików takich jak miód do słodzenia chleba, ale większość producentów używa syropu kukurydzianego o wysokiej zawartości fruktozy lub innych sztucznych słodzików, które mogą stanowić liczne zagrożenia dla zdrowia. Większość marek pieczywa ma jakiś dodatek słodzący. Sztuczne aromaty i barwniki: Składniki, z których składają się te syntetyczne barwniki, są związane z kilkoma problemami zdrowotnymi, takimi jak nadpobudliwość u dzieci. Są one łatwe do zauważenia na etykiecie, ponieważ FDA wymaga tego. Oprócz typowych barwników, większość przemysłowych barwników karmelowych jest tworzona przez ogrzewanie amoniaku i jest uważana za rakotwórczą, gdy jest tworzona w ten sposób.

Inne powody, dla których chleb jest dla ciebie szkodliwy.

Oto kilka zdrowszych form ziaren, które pozwolą Ci cieszyć się smakiem chleba bez konieczności martwienia się o wszystkie szkodliwe efekty komercyjnego pieczywa.

Zdrowsze alternatywy

    Ziarna kiełkujące: Skiełkowane ziarna są jedną z najzdrowszych alternatyw dla typowego chleba, ponieważ, technicznie rzecz biorąc, są to warzywa. Aby wykiełkować ziarno, wystarczy namoczyć je w wodzie, aż zacznie kiełkować w małą roślinkę. Kiełki te można następnie zmielić, aby uzyskać chleb. Kiedy jesz ziarno, które zostało przetworzone na mąkę, twoje ciało metabolizuje je w ten sam sposób, w jaki metabolizowałoby cukier, co powoduje skok insuliny. Może to powodować przyrost wagi i przyczyniać się do rozwoju cukrzycy i stanów zapalnych. Dlatego najlepiej jest unikać chleba, który jest zrobiony głównie z mąki. Kiełkujące ziarna mają wiele zalet, w tym obniżają ciśnienie krwi, zwalczają cukrzycę i zmniejszają ryzyko chorób układu krążenia. Przeczytaj o chlebie Ezekiela, który jest zrobiony z kiełkujących ziaren. Starożytne Ziarna: Starożytne ziarna są pełne składników odżywczych i wiele z tych ziaren może być używanych do produkcji chleba bezglutenowego. Przykłady starożytnych ziaren to: jęczmień, gryka, owies, quinoa, proso i żyto.

Źródła: Kwas fitynowy: https://ajcn.nutrition.org/content/79/3/418.full Azodikarbonoamid: https://www.ingredientspecialties.com/product.php?id=86 Maty do jogi i guma do butów: https://www.nydailynews.com/life-style/health/yoga-mat-chemical-found-500-grocery-items-report-article-1.1706644 Wybielacze chemiczne: https://organics.org/bleached-vs-unbleached-flour/ Spulchniacze do ciasta a zdrowie: https://www.cnn.com/2014/02/06/health/subway-bread-chemical/ Konserwanty i ADHD: https://www.cspinet.org/new/adhd_bklt.pdf GMO: https://www.uwhealth.org/healthfacts/nutrition/580.pdf Sztuczne barwniki i nadpobudliwość u dzieci: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3395307 Barwnik karmelowy i rak: https://www.jhsph.edu/research/centers-and-institutes/johns-hopkins-center-for-a-livable-future/news-room/News-Releases/2015/Caramel-Color-in-Soft-Drinks-and-Exposure-to-4-Methylimidazole.html Korzyści z kiełkujących ziaren: https://wholegrainscouncil.org/whole-grains-101/health-benefits-of-sprouted-grains Korzyści z pradawnych ziaren: https://wholegrainscouncil.org/whole-grains-101/ancient-grains

Niektóre z linków, które umieszczam na tej stronie są linkami afiliacyjnymi. Jeśli przejdziesz przez nie, aby dokonać zakupu, zarobię niewielką prowizję (bez dodatkowych kosztów dla Ciebie). Należy jednak pamiętać, że polecam te produkty ze względu na ich jakość i moje dobre doświadczenia z ich stosowaniem, a nie ze względu na prowizję, którą można uzyskać.
O Sarze Ding Sara Ding jest założycielką Juicing-for-Health.com. Jest certyfikowanym trenerem zdrowia Wellness, konsultantem żywieniowym i specjalistą od detoksu. Pomaga zapracowanym mężczyznom i kobietom zidentyfikować ich problemy zdrowotne u źródła, w celu wyeliminowania problemów dla optymalnego zdrowia fizycznego/mentalnego i dobrego samopoczucia. Czytaj więcej