Zawsze toczy się debata na temat tego, które diety są najlepsze, aby pomóc ludziom schudnąć lub poprawić ich zdrowie. Jedną z diet, co do której społeczność zdrowotna nie może się do końca zgodzić, jest dieta low-carb.
Niektórzy uważają, że dieta low-carb oferuje proste rozwiązanie dla utraty wagi, ale ostatnie badania pokazują, że może istnieć związek między dietami low-carb a zwiększonym ryzykiem chorób serca.
Różne rodzaje diet niskowęglowodanowych
Po przyjrzeniu się zdrowiu ponad 80 000 kobiet w okresie 20 lat, naukowcy ustalili, że stosowanie diety low-carb może obniżyć lub zwiększyć ryzyko chorób serca, w zależności od proporcji białka, węglowodanów i tłuszczów.
Jako przykład różnic pomiędzy dietami low-carb, kobiety, które jadły posiłki low-carb z dużą zawartością warzyw miały o 30 procent niższe ryzyko chorób serca. W tym samym czasie kobiety, które spożywały posiłki low-carb zawierające więcej tłuszczów zwierzęcych i białka, nie odniosły żadnych korzyści.
Wniosek z tego badania było to, że low-carb diety mogą pomóc ludziom zarządzać ich wagi bez wynikającego z nich poważne zagrożenia dla zdrowia - tak długo, jak dana osoba nie stosuje wysokiej białka i tłuszczu, low-carb diety.
Podczas gdy dieta low-carb może pomóc Ci schudnąć bez zwiększania złego cholesterolu, może zwiększyć ryzyko chorób serca, zwłaszcza jeśli posiłki low-carb są oparte wokół tłustych mięs. Zagrożenie nie pochodzi z podwyższonego cholesterolu, ale wpływ, że złe low-carb dieta może mieć na tętnicach.
Wpływ diety niskowęglowodanowej na tętnice
Jedno badanie spojrzał bezpośrednio na efekt, że low-carb dieta może mieć na tętnicach. Stwierdzono, że gdy ktoś podąża za dietą low-carb, która zawiera dużo białka i tłuszczu, były one bardziej prawdopodobne, aby mieć słabe obwodowej funkcji małych tętnic. Podczas gdy słabe krążenie obwodowe może być powodem do niepokoju, może nie prowadzić do chorób serca.
Przeprowadzono tylko jedno badanie, w którym sprawdzono wpływ diety low-carb na przepływ krwi w tętnicach wieńcowych, które pompują krew do mięśni serca. Przebadano 26 uczestników. Naukowcy, dr Richard Fleming, wykorzystali skany SPECT do pomiaru przepływu krwi w tętnicach wieńcowych. Wszyscy 26 uczestnicy zostali następnie poddani diecie wegetariańskiej.
Po roku dr Fleming ponownie zmierzył przepływ krwi. Kiedy uczestnicy badania pojawili się na miejscu, dr Fleming odkrył, że 10 z nich przeszło na dietę low-carb. Pozwoliło to doktorowi na zbadanie różnic pomiędzy dietą low-carb a dietą high carb.
16 uczestników, którzy pozostali na diecie wegetariańskiej, miało o 20 procent mniej blaszek miażdżycowych w tętnicach w porównaniu z wynikami ich testów na początku badania. Ci, którzy przeszli na dietę niskowęglowodanową, doświadczyli średnio 40 do 50 procent większego zablokowania tętnic na koniec roku.
Ponieważ jest to jedyne badanie, które bezpośrednio przyjrzało się wpływowi diety low-carb na zdrowie serca, okazuje się, że dieta low-carb może nie być najzdrowszą opcją. Może ona pomóc w utracie wagi i nie może podnosić poziomu cholesterolu, co prowadzi wielu do przekonania, że musi być dla ciebie dobra.
Niestety, badanie to pokazuje, że dieta low-carb może uszkodzić serce poprzez ograniczenie przepływu krwi przez tętnice wieńcowe. Prosta prawda jest taka, że nie ma jednej diety, która byłaby idealna dla wszystkich. Najlepszą sugestią jest podjęcie decyzji o zdrowym odżywianiu, poprzez włączenie zdrowszych opcji do codziennych posiłków. Ta strona internetowa jest pełna dobrych pomysłów, aby zacząć.