Jedzenie czerwonego mięsa może zwiększyć ryzyko udaru mózgu, oto zdrowsze opcje

 

Jedzenie czerwonego mięsa często wiązało się z wyższym ryzykiem wystąpienia problemów sercowo-naczyniowych. Teraz naukowcy mają dodatkowy dowód na to, że czerwone mięso może zwiększać ryzyko udaru mózgu. Najnowsze wyniki badań sugerują, że regularne jedzenie steku, bekonu czy kiełbasy może narażać na 50% większe ryzyko zatoru, który może prowadzić do udaru niedokrwiennego mózgu.

Nie oznacza to jednak, że należy całkowicie wyciąć mięso z diety. Istnieją zdrowe opcje i alternatywy dla typowego, masowo produkowanego czerwonego mięsa. Dowiedz się więcej o związku między czerwonym mięsem a udarem, a także o tym, co możesz jeść zamiast niego.

 

Jak dużo czerwonego mięsa to za dużo?

Badanie, w którym analizowano związek między czerwonym mięsem a udarami mózgu wykazało, że osoby, które spożywały więcej niż 93 gramy mięsa dziennie, były o 47% bardziej narażone na wystąpienie zatorów w mózgu. Jedzenie zbyt dużej ilości czerwonego mięsa może spowodować zablokowanie naczyń krwionośnych, które są odpowiedzialne za zaopatrywanie mózgu w krew. Zwiększa to ryzyko wystąpienia udaru niedokrwiennego mózgu.

Naukowcy zwrócili uwagę, że jedzenie czerwonego mięsa jest w porządku, ale możesz chcieć włączyć więcej chudego czerwonego mięsa i ograniczyć ilość mięsa, które spożywasz.

W innym badaniu przeanalizowano dane od 11 000 osób w średnim wieku, które nie miały czynników ryzyka chorób serca lub udaru. Uczestnicy mieli 45 lat, gdy badanie się rozpoczęło i 64 lata, gdy się zakończyło. Podzielono ich na pięć grup, w zależności od ilości spożywanego białka.

Te, które jadły mniej białka były mniej prawdopodobne, aby być otyłym lub wymagają leków do kontroli cholesterolu. Ci, którzy jedli 93 gramy lub więcej białka każdego dnia, mieli częstsze występowanie ataków serca, udarów mózgu i innych problemów zdrowotnych. Spośród ponad 11 000 uczestników 699 doznało udaru mózgu.

Grupa, która jadła najwięcej białka była o 41 procent bardziej narażona na udar, w porównaniu do grupy, która jadła najmniej białka. Jedzenie większej ilości jaj było również związane z wyższym ryzykiem udaru krwotocznego. Jest to mniej powszechny rodzaj udaru spowodowany pęknięciem naczynia krwionośnego w mózgu.

 

Co powinieneś jeść zamiast tego?

Zamiast spożywać całe swoje białko z czerwonego mięsa, poszukaj innych źródeł białka. Na początek sięgaj po chude czerwone mięso, drób lub ryby. Mięso to zawiera mniej tłuszczu i jest mniej prawdopodobne, że spowoduje blokadę.

Jak na powyższym zdjęciu, wołowina karmiona trawą zawiera mniej tłuszczu, a mięso ma głębszy, zdrowy czerwony kolor. Małe tłuszcze w wołowinie karmionej trawą są żółte od beta-karotenu z trawy, w przeciwieństwie do białych tłuszczów w wołowinie karmionej kukurydzą/ziarnem. Mięso karmione trawą nie będzie zawierało szkodliwych dodatków, antybiotyków, hormonów i chemikaliów często występujących w mięsie produkowanym masowo.

Przeczytaj o różnicach w tłuszczach występujących w wołowinie karmionej trawą vs. kukurydzą/ ziarnem.

Wraz z mięsem karmionym trawą i dzikimi rybami, możesz szukać białka w warzywach i orzechach. Większość orzechów jest dobrym źródłem białka, podobnie jak niektóre warzywa i ziarna. Brokuły są zaskakująco dobrym źródłem białka, podobnie jak fasola, soczewica i quinoa.

Jak w przypadku każdej żywności, należy jeść czerwone mięso z umiarem. Istnieje wiele innych sposobów, aby uzyskać swoje białko, ale jeśli czujesz potrzebę jedzenia czerwonego mięsa - szukaj opcji karmionych trawą.