Dlaczego musisz przestać jeść kupioną w sklepie Nutellę i zrobić swoją własną?

Ostatnia aktualizacja 10 października 2018 r.

Nutella jest uwielbiana przez dzieci na całym świecie, odkąd została po raz pierwszy wyprodukowana w 1946 roku. Stała się tak popularna, że wiele restauracji serwuje teraz Nutellę jako składnik dań w swoim menu deserowym. Ale gdybyś wiedział, jakie składniki Nutelli trafiają do słoika, mógłbyś być zszokowany!

Wierząc, że pasta nie jest niczym więcej niż słoikiem pełnym pożywnych orzechów laskowych i odrobiny czekolady, rodzice zazwyczaj podają ją swoim dzieciom jako część "zbilansowanego" śniadania.

I marketing częściowo ma rację (jeśli nie jest całkowitym kłamstwem) - to może być CZĘŚĆ zbilansowanego śniadania. To znaczy, jeśli jesz zdrowe, organiczne, bez konserwantów śniadanie, a Nutella jest po prostu z boku, możesz być w stanie uciec od jedzenia dobrego posiłku. Nie oznacza to jednak, że Nutella jest dla Ciebie dobra.

Korzyści zdrowotne Nutelli są nieistniejące

Z tylko 10% rzeczywistego smarowidła zawiera orzechy laskowe, można prawdopodobnie domyślić się, że Nutella, w rzeczywistości, nie ma żadnych korzyści zdrowotnych w ogóle.

Tylko dwie łyżki Nutelli zawiera 11 gramów tłuszczu (3,5 g nasyconych), i 21 gramów cukru, popychając tego "zdrowego" smarowidła do 200 kalorii. Zwykły batonik czekoladowo-orzechowy zawiera 12-16 gramów tłuszczu i ma 250 kalorii.

Więc w zasadzie, jesteś 1 gram i 50 kalorii od jedzenia batonika na śniadanie.

Lista składników dla Nutelli, jak opublikowano na słoiku, zawiera:

"Cukier, olej palmowy, orzechy laskowe, kakao, odtłuszczone mleko, serwatka o obniżonej zawartości minerałów (mleko), lecytyna sojowa jako emulgator, wanilina: sztuczny aromat".

Nie wspominając nawet o tym, że cukier jest składnikiem numer jeden, a orzechy laskowe zajmują trzecie miejsce, przyjrzyjmy się bliżej niektórym z tych "naturalnych" składników.

Składniki Nutelli - Co naprawdę znajduje się w słoiku?

Przetworzony olej palmowy

We Włoszech, ich największa sieć supermarketów, Coop, usunęła ostatnio około 200 produktów, które zawierają rafinowany olej palmowy, w tym Nutellę. Po utlenieniu, olej palmowy powoduje toksyczność reprodukcyjną i jest toksyczny dla nerek, wątroby, płuc i serca. W cięższych przypadkach, składnik ten może potencjalnie powodować raka.

Coop podjął środki ostrożności, aby wstrzymać sprzedaż produktów, które były przeznaczone dla dzieci, chroniąc je przed ryzykiem rozwoju raka.

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) wyraził szczególne zaniepokojenie tymi zanieczyszczeniami występującymi w większości olejów roślinnych, a olej palmowy zawiera ich szczególnie dużo.

Przyjrzano się trzem substancjom pochodzącym z glikodilu, który znajduje się w olejach roślinnych. Są to estry glicydylowe kwasów tłuszczowych (GE), 3-monochloropropanediol (3-MCPD) i 2-monochloropropanediol (2-MCPD).

EFSA dokonał przeglądu wcześniejszych badań naukowych i stwierdził, że powtarzające się narażenie na GE zwiększa częstość występowania nowotworów u szczurów i myszy, prawdopodobnie poprzez uszkodzenie informacji genetycznej w ich komórkach. Agencja stwierdziła, że narażenie było szczególnie szkodliwe dla dzieci.

Cukier

Podczas gdy Nutella zawiera bardzo mało składników, aż połowa słoika zawiera cukier! Zgodnie z etykietą Nutrition Facts, słoik Nutelli ma 21 gramów cukru na 37 gramów pasty (około dwie łyżki stołowe), co oznacza, że w rzeczywistości ponad połowa to cukier!

Serwatka o obniżonej zawartości minerałów

Serwatka to produkt pochodzący od krów, które były karmione GMO, hormonami i antybiotykami. Wytwarza się ją za pomocą ciepła, aby wysuszyć serwatkę. Proces ten usuwa ponad 90% oryginalnych minerałów znajdujących się w serwatce, czyniąc ją całkowicie bezużyteczną jako źródło pożywienia.

Lecytyna sojowa

Lecytyna sojowa jest produkowana, gdy rozpuszczalnik chemiczny ekstrahuje olej sojowy z surowych ziaren soi. Następnie jest on "odgumowywany" przez wodę, aż do oddzielenia lecytyny od oleju. Zazwyczaj jest wybielana w suszonej postaci za pomocą nadtlenku wodoru.

Wanilina: Sztuczny aromat

Wanilina, wytwarzana chemicznie w laboratorium przy użyciu ropy naftowej, w 95% składa się tylko z zapachu wanilii, pozostawiając ledwie ślad prawdziwej wanilii. Wanilina zawiera również MSG, który ma szkodliwy poziom glutaminianu i ekscytotoksyny. Wielu naukowców uważa, że ekscytotoksyna wspomaga rozwój licznych zaburzeń neurologicznych, w tym napadów drgawkowych i migren.

Zrób swoją własną zdrową wersję Nutelli

Dokonywanie własnych domowej roboty zdrowej Nutella nie jest zbyt trudne. Wszystko, czego potrzebujesz to kilka składników i dobry blender. To jest tak zdrowe, że nie czułbyś się winny karmiąc nimi swoje dzieci!

Na początku spróbuj zrobić małą porcję i dostosuj składniki do swojego smaku. Sekretem uzyskania gładkiej, kremowej pasty jest ciągłe miksowanie, aż uzyskasz pożądaną konsystencję.

Składniki:

    2 filiżanki prażonych orzechów laskowych lub dowolnych orzechów do wyboru (usuń skórkę) 3 łyżki stołowe niesłodzonego kakao w proszku ½ szklanki syropu klonowego lub surowego miodu 2 łyżki stołowe oleju kokosowego 1 łyżeczka esencji waniliowej ¼ łyżeczki celtyckiej soli morskiej lub do smaku

Instrukcje:

    Umieść orzechy laskowe (lub wybrane orzechy) w blenderze i miksuj na średnim poziomie przez pierwsze kilka minut. Zeskrobać boki. Dodaj wszystkie pozostałe składniki i dalej miksuj na średnich obrotach. Zeskrobuj boki. Miksuj przez jakiś czas, aż uzyskasz gładką konsystencję, której oczekujesz.

Referencje: chriskresser.com/harmful-or-harmless-soy-lecithin/

Niektóre z linków, które zamieszczam na tej stronie są linkami afiliacyjnymi. Jeśli przejdziesz przez nie, aby dokonać zakupu, zarobię niewielką prowizję (bez dodatkowych kosztów dla Ciebie). Pamiętaj jednak, że polecam te produkty ze względu na ich jakość i moje dobre doświadczenia z ich stosowaniem, a nie ze względu na prowizję.
O Sarze Ding Sara Ding jest założycielką Juicing-for-Health.com. Jest certyfikowanym trenerem zdrowia Wellness, konsultantem żywieniowym i specjalistą od detoksu. Pomaga zapracowanym mężczyznom i kobietom zidentyfikować ich problemy zdrowotne u źródła, w celu wyeliminowania problemów dla optymalnego zdrowia fizycznego/mentalnego i dobrego samopoczucia. Czytaj więcej