Sok buraczano-marchewkowy jako leczenie chorób krwi i szpiku kostnego

Ostatnie badania potwierdziły, że sok buraczano-marchewkowy jest skuteczny w leczeniu przewlekłej białaczki limfocytowej.

To niesamowite, jak często pomijamy proste, ale skuteczne rozwiązania naszych problemów, szukając w zamian wymyślnych, wymagających, drogich i czasochłonnych metod. Wydaje się, że mamy takie ukryte przekonanie, że jeśli coś jest proste, to najprawdopodobniej nie działa!

Jest to często spotykane również w przypadku kwestii medycznych, w tym leczenia raka, a ludzie naprawdę nie wiedzą, co tracą w ten sposób.

Co to jest przewlekła białaczka limfocytowa?

Przewlekła białaczka limfocytowa (CLL) jest uważana za stosunkowo łagodny rodzaj raka, ponieważ badania statystyczne wskazują, że w Stanach Zjednoczonych 82,4% osób, u których zdiagnozowano CLL, przeżywa co najmniej 5 lat, a 64,7% przeżywa 10 lat.

CLL jest stosunkowo łagodnym rodzajem nowotworu, który atakuje szpik kostny organizmu, a konkretnie wytwarzane przez niego limfocyty (białe krwinki).

W przebiegu CLL organizm zaczyna masowo produkować limfocyty B, które są komórkami odpornościowymi wytwarzającymi przeciwciała zwalczające wszelkiego rodzaju zagrożenia, jakie mogą pojawić się w organizmie.

I co z tego? Więcej limfocytów i więcej przeciwciał oznacza lepszą odporność, prawda?

Wcale nie.

Co dzieje się w organizmie podczas przewlekłej białaczki limfocytowej?

Wszystko zaczyna się od tego, że organizm produkuje mnóstwo limfocytów B, które są rodzajem komórek odpornościowych. Wbrew pozorom, nie poprawia to odporności.

Oto, co dzieje się zamiast tego:

  • Kiedy organizm wytwarza zbyt dużo jednego typu komórek krwi (limfocytów B w przypadku CLL), wytwarza mniej innych populacji komórek krwi. Zasadniczo te nowotworowe limfocyty B "wypierają" inne komórki krwi.
  • Masowo produkowane" limfocyty B zazwyczaj nie działają zbyt dobrze, więc odporność faktycznie spada.
  • Kiedy powstaje zbyt wiele limfocytów B, w pewnym momencie zaczynają one wytwarzać nieprawidłowe przeciwciała, które celują we własne tkanki organizmu i prowadzą do chorób autoimmunologicznych.

Objawy przewlekłej białaczki limfocytowej

To prowadzi nas do wspólnych oznak i objawów CLL:

  • Niska liczba płytek krwi prowadzi do krwawienia. Niski poziom czerwonych krwinek prowadzi do zmęczenia, duszności, bólu głowy, senności. Niski poziom zdrowych komórek odpornościowych prowadzi do częstych i uporczywych infekcji. Przeciwciała przeciwko własnym tkankom organizmu powodują choroby autoimmunologiczne (autoimmunologiczna niedokrwistość hemolityczna i małopłytkowość są jednymi z najczęstszych). Nocne poty i gorączka są częstym skutkiem ogromnej ilości przeciwciał (produkowanych przez nowotworowe limfocyty B) oraz łatwej podatności organizmu na infekcje z powodu słabej odporności.

Przy odpowiednim wsparciu chorzy na CLL mogą przeżyć dziesiątki lat, ale ich jakość życia może być poważnie obniżona ze względu na różne objawy wymienione powyżej.

Wyobraź sobie, że przez 10-15 lat żyjesz z krwawieniem, zmęczeniem, nocnymi potami i dusznościami. Jakby tego było mało, konwencjonalna chemioterapia wiąże się z typowymi dla niej skutkami ubocznymi, takimi jak wymioty czy mdłości.

Na szczęście Natura wydaje się mieć swoją własną broń przeciwko CLL, a badania niedawno potwierdziły jej skuteczność!

Sok buraczano-marchewkowy jako lek na choroby krwi i szpiku kostnego

Kilka lat temu macedońskie badania wykazały, że sok buraczano-marchewkowy jest skutecznym lekiem na CLL - zarówno sam, jak i w połączeniu z innymi metodami leczenia.

Oto ważne szczegóły:

  • Do produkcji soku używano tylko świeżych i surowych warzyw Dzienna dawka soku wynosiła 330 ml (200 g buraków i 250 g marchwi) Sok ten przyjmowano codziennie 6 razy w tygodniu, dwie godziny przed śniadaniem Całkowity przebieg trwał 1 miesiąc i 15 dni.

Takie podejście zaowocowało niesamowitą poprawą zarówno w wynikach badań laboratoryjnych jak i w objawach subiektywnych!

  • Już po kilku dniach od rozpoczęcia terapii sokowej zmniejszyło się zmęczenie i poprawiła się wydajność w codziennych czynnościach. Poprawił się również apetyt! Badania krwi wykazały, że liczba leukocytów we krwi spadła z 61,200 komórek na mm sześcienny (cmm) do 34,800/cmm (dla porównania, normalny zakres wynosi pomiędzy 4,300 a 10,800/cmm).

W tym teście było oczywiste, że sok buraczano-marchewkowy szybko spowodował drastyczną poprawę ogólnego stanu zdrowia i liczby krwinek, co jest wspaniałe!

A co najlepsze? Nie doprowadziło to do żadnych skutków ubocznych, w przeciwieństwie do tego, co zwykle obserwuje się podczas konwencjonalnego leczenia CLL. Wygląda na to, że buraki i marchew są naprawdę świetne na ten stan!

A przy okazji, potencjał antyrakowy tych dwóch warzyw nie kończy się tylko na CLL.

Jak sok z buraka zwalcza raka

Oto krótki przegląd najciekawszych badań na temat potencjału buraków w walce z typowymi rodzajami raka:

  • Betanina, czerwony pigment buraka, może zwalczać niektóre rodzaje raka piersi poprzez aktywację autodestrukcji komórek rakowych, jednocześnie chroniąc serce przed toksycznością konwencjonalnych leków. Betanina jest również łagodnie skuteczna przeciwko komórkom raka prostaty i trzustki. Betanina może pomóc w zapobieganiu raka skóry i wątroby, według badań przeprowadzonych na zwierzętach. Burak skutecznie aktywuje enzymy antyoksydacyjne i detoksykacyjne w wątrobie, niezwykle ważne procesy podczas każdego rodzaju raka lub przewlekłego stanu zapalnego.

Aby składnik żywności mógł być uznany za korzystny dla zdrowia, musi być biodostępny po spożyciu, aby mógł być wykorzystany przez komórki. W tym badaniu udowodniono, że burak jest biodostępnym źródłem związków bioaktywnych u ludzi.

W wielu ludzkich stanach chorobowych, takich jak nowotwory, stres oksydacyjny jest przewlekłym zaburzeniem, które wywołuje długotrwałe zaburzenia komórkowe. Burak jest wyjątkowo bogatym źródłem związków przeciwutleniających. W szczególności pigmenty betalainy, jak wykazano w badaniach, chronią składniki komórkowe przed uszkodzeniem oksydacyjnym.

Jednakże, betalainy nie są jedynymi związkami przeciwutleniającymi występującymi w burakach. Kilka innych wysoce bioaktywnych fenoli, takich jak rutyna, epikatechina i kwas kofeinowy, które znajdują się w burakach, są również znanymi doskonałymi przeciwutleniaczami.

Wykazano, że azotyny występujące w burakach hamują powstawanie rodników i bezpośrednio usuwają potencjalnie szkodliwe utleniacze.

Łącznie, liczne badania przeprowadzone do tej pory, dostarczają dowodów na to, że burak jest doskonałym źródłem antyoksydantów, które chronią składniki komórkowe przed utlenianiem. Sugeruje to, że suplementacja buraków może być obiecująca w leczeniu stanów chorobowych wywołanych stresem oksydacyjnym, takich jak uszkodzenie wątroby i nowotwory.

Jak sok marchwiowy zwalcza raka

Podczas gdy aktywne składniki buraka wykazują obiecujące rezultaty w zwalczaniu raka, marchew jest wspaniała w zapobieganiu rozwojowi raka.

Na przykład, badania wskazują, że spożywanie większej ilości marchewki zmniejsza ryzyko zachorowania na raka urotelialnego (raka wewnętrznej wyściółki narządów moczowych, takich jak pęcherz i cewka moczowa), raka piersi, raka żołądka, raka prostaty i raka płuc u palaczy (ale bez efektu u byłych i nigdy niepalących).

Najprawdopodobniej marchew robi to dzięki silnej mieszance przeciwutleniaczy, które zapobiegają uszkodzeniom oksydacyjnym komórek, w szczególności DNA (badania na palaczach potwierdzają tę myśl).

Niektóre z ostatnich badań wykazały, że dieta bogata w karoteny chroni przed rakiem prostaty, okrężnicy, żołądka i piersi.

Ann Cameron wyleczyła się z raka dzięki terapii sokiem marchwiowym

W 2013 roku Ann Cameron wyleczyła swojego raka okrężnicy w stadium 4 bez konwencjonalnego leczenia, ale pijąc tylko organiczny sok z marchwi. Jej rokowania wynosiły dwa do trzech lat, a po chemioterapii niewiele więcej.

Zrozpaczona, przeczytała wszystko, co mogła znaleźć w Internecie na temat alternatyw dla chemioterapii i radioterapii, i natknęła się na historię Ralpha Cole'a.

Cole wyleczył swojego raka szyi sokiem z marchwi. Początkowo pił sok z 3 funtów marchewek, co dało 3 szklanki, ale nie uzyskał zadowalających rezultatów. Kiedy zwiększył spożycie soku z marchwi do 5 funtów dziennie (co dało 5 szklanek), zaczął widzieć, że jego guzy zmniejszają się niemal natychmiast.

Ponieważ Cameron była ogólnie w dobrym stanie zdrowia w momencie diagnozy, odłożyła chemioterapię i naświetlania, aby sprawdzić, czy sok z marchwi powstrzyma wzrost raka. Zaczęła pić sok z 5 funtów marchewki dziennie, bez żadnych zmian w diecie.

Po 8 tygodniach od rozpoczęcia terapii sokiem marchewkowym, badania wykazały, że wzrost raka całkowicie ustał, a guzy zmniejszyły się, przy jednoczesnym zmniejszeniu liczby obrzękniętych węzłów.

Tak wyglądała jej terapia sokiem marchwiowym i postępy:

  • Dwa tygodnie po rozpoczęciu podawania marchwi, nie było żadnej poprawy. Osiem tygodni po rozpoczęciu kuracji marchwią, guzy przestały rosnąć i kurczyły się. Cztery miesiące po rozpoczęciu kuracji marchewkowej wszystkie węzły chłonne w płucach wróciły do normy. Po ośmiu miesiącach od rozpoczęcia stosowania marchwi, w jej organizmie nie było już śladu raka.

Według Ann, ważnym związkiem, który wpłynął na wywołanie raka u szczurów laboratoryjnych w eksperymentach, był poliacetylen, falcarinol, który nie jest antyoksydantem. Związek ten znajduje się w najwyższym stężeniu w skórce marchwi, i został zgłoszony do zmniejszenia guzów skutecznie.

Następnie napisała książkę, w której opisała szczegóły swojego leczenia marchewką, dostarczając naukowych dowodów na cudowne korzyści zdrowotne marchewki.

Od tego czasu inni chorzy na różne rodzaje nowotworów zgłaszali podobne sukcesy. Jej przełomowa książka opisuje szczegóły kuracji marchewkowej i naukowe dowody na jej moc, a także badania nad tym, jak chemiczne mechanizmy przełączające w naszych ciałach zmieniają ekspresję naszych genów. Informacje naukowe zawarte w tej książce mogą uratować życie komuś, kogo znasz.

Pobierz jej książkę tutaj: Curing Cancer With Carrots (Leczenie raka marchewką).

Przeczytaj również o 82-letnim mężczyźnie, który wyleczył swoje problemy z sercem i nerkami za pomocą soku z marchwi.

Cudowna moc uzdrawiania soku z buraków i marchwi

Jak już zapewne wiesz, w naturalnych produktach spożywczych tkwi ogromna moc uzdrawiania. Buraki i marchew to tylko dwa z najbardziej leczniczych produktów. Spożywane razem dają synergiczną moc leczniczą, która jest niemal magiczna.

Zastosowanie soku z buraków i marchwi oraz kilku innych warzyw w diecie Breussa udowodniło, że była ona z powodzeniem stosowana w dziesiątkach tysięcy przypadków raka.

Chociaż wszystko powyżej brzmi bajecznie i w ogóle, pamiętaj, że jedzenie lub sokowanie marchwi i buraków to tylko jeden z elementów zdrowotnej układanki.

Aby uzyskać optymalne rezultaty, nie zapominaj o innych istotnych elementach dobrego samopoczucia, ponieważ wszystkie są ze sobą powiązane w najbardziej delikatny sposób:

  • Dostatecznie dużo odpoczywaj i zażywaj świeżego powietrza
  • Unikaj cukrów dodanych, dodatków do żywności, barwników i innych sztucznych substancji.

Podczas picia soków, oczyszczanie organizmu z toksyn może pomóc przyspieszyć proces zdrowienia. Dowiedz się więcej o prawidłowej kolejności detoksykacji organizmu.