Korzeń kobylaka, inaczej szczaw lancetowaty, to jedna z najpopularniejszych roślin stosowanych w leczeniu i ziołolecznictwie. Ten gatunek rośnie w Turcji oraz Europie – w Polsce z łatwością można znaleźć go ukrytego w zaroślach, nad brzegami wód lub na łąkach. Roślina od lat znana jest z wielu właściwości prozdrowotnych. Uznaje się ją za naturalny lek, ponieważ zarówno korzeń, jak i nasiona są bogate w składniki bezcenne w łagodzeniu wielu dolegliwości. W tym artykule znajdą Państwo dziesięć leczniczych zastosowań szczawiu lancetowatego. Należy pamiętać, że nie jest to ta sama roślina co szczaw zwyczajny, który chętnie wykorzystywany jest w polskiej kuchni domowej.
1. WSPOMAGANIE TRAWIENIA
Szczaw lancetowaty przede wszystkim ceniony jest za pozytywny wpływ na układ trawienny człowieka. Aktywne związki pobudzają pracę jelit, poprawiają apetyt i wspomagają wydzielanie niezbędnych żółci oraz kwasów. Pomaga skuteczniej przyswajać skład składniki pokarmowe.
2. GRYPA ŻOŁĄDKOWA
Szczaw jest bardzo dobrym lekarstwem na zatrucia pokarmowe czy grypę żołądkową. Zmniejsza przykre objawy, np. nasilenia biegunki i pozwala szybko odżywić zmęczony organizm.
3. ANEMIA
Dużą wartością leczniczą wodnych wywarów szczawiu lancetowatego jest wysoka zawartość kompleksu białko-żelazo, dlatego też stosuje się go w przypadku niedokrwistości z powodu braku żelaza. Używają go także osoby, które utraciły sporą ilość krwi wskutek wewnętrznych krwawień lub poważnych ran.
4. PROBLEMY SKÓRNE
Odwar ze szczawiu lancetowatego działa przeciwbakteryjnie, stąd często stosuje się go na różnego rodzaju problemy skórne, np. zmiany trądzikowe, łojotok czy łuszczyca. Wywar z kobylaka sprawdza się także przy atopowym zapaleniu skóry. Zaleca się okłady lub przemywanie zmian skórnych.
5. ŚWIEŻY ODDECH
Napar z zalanych liści kobylaka można stosować jako płyn do płukania jamy ustnej w celu uzyskania świeżego oddechu. Szczaw hamuje rozwój bakterii odpowiedzialnych za procesy gnilne i fermentację.
6. STANY ZAPALNE
Wywar ze szczawiu dobrze wpływa na łagodzenie stanów zapalnych jamy ustnej i gardła. Działa przeciwbakteryjnie i antyseptycznie.
7. MŁODA SKÓRA
Kobylak głęboko oczyszcza skórę i zwalcza wolne rodniki dzięki właściwościom antyoksydacyjnym. Działa także jako przeciwutleniacz i opóźnia proces starzenia się skóry.
8. BOLESNE MIESIĄCZKOWANIE
Wywar ze szczawiu łagodzi dolegliwości związane z wyczerpującym i bolesnym miesiączkowaniem, zmniejsza obfitość krwawienia, a także uzupełnia organizm w cenne żelazo, które zapobiega niedokrwistości.
9. DEZYNFEKCJA RAN
Dzięki właściwościom antyseptycznym wywar ze szczawiu lancetowatego używa się do dezynfekcji ran. Można przygotowywać z niego okłady na oparzenia.
10. INFEKCJE INTYMNE
Napar ze szczawiu lancetowatego pomaga uporać się z infekcjami intymnymi wywołanymi drożdżakami. Stosuje się go do irygacji, przemywania lub tzw. „nasiadówek”.
Szczaw lancetowaty to roślina, którą doceniono wiele lat temu. To uniwersalne, naturalne lekarstwo na szerokie spektrum dolegliwości. Co więcej, w Polsce jest to roślina pospolita, którą z łatwością można zebrać samodzielnie na łące lub zaopatrzyć się w nią w aptece czy sklepie zielarskim. Te i inne porady można przeczytać na