Możemy przedstawić krótkie porównanie między sokowirówkami i wyciskarkami. Większość z nas doskonale zna te różnice, ale dla tych, którzy się tym tematem nie interesowały dane informacje mogą być istotne. Przede wszystkim trzeba sobie zdawać sprawę z tego, że proces przygotowania soku może przebiegać na różny sposób i to właśnie sprawia, że poszczególnie urządzenia mogą się między innymi różnić.
Sokowirówki to urządzenia częściej wykorzystywane, ale to nie znaczy, że będą lepsze. Wszystko opiera się tutaj na wirującej bardzo szybko tarczy z sitem, która będzie ciąć owoce czy warzywa, które zostaną do urządzenia wprowadzone. W ten sposób przy kilku tysiącach obrotów na minutę wszystkie warzywa zostaną starannie pocięte i następnie siła odśrodkowa będzie oddzielała powstający sok od pulpy. Taki mechanizm sprawia jednak, że sok będzie się podgrzewał a dodatkowo kontakt z ostrzami będzie powodował, że cenne składniki odżywcze będą w takim urządzeniu niestety niszczone. Jeśli chodzi o zioła czy warzywa liściaste to w przypadku sokowirówki nie będzie można ich wykorzystywać i przygotowywanie takiego soku nie będzie możliwe. Sokowirówki po prostu nie są w stanie z tego przygotować soku ze względu na formę działania. Minusem działania sokowirówki będzie także to, że prowadzi ona do napowietrzania soku i tym samym niszczy to wartości odżywcze.
Wyciskarki Inaczej działać będą wyciskarki, które opierają swoją pracę na wolnych obrotach wykonywanych przez urządzenie. W procesie tworzenia soku wykorzystywana będzie siła miażdżenia za pomocą wałków ślimakowych, które kręcą się w takim urządzeniu. Wykonuje ono kilkadziesiąt obrotów na minutę. W przypadku wyciskarki proces pozyskiwania soku będzie dłuższy, ale można być pewnym, że przygotowany sok będzie dużo lepszy pod względem wartości odżywczych, ponieważ wszystkie składniki cenne dla naszego organizmu będą w nim zachowane. Sok wyciskany przy użyciu wyciskarki jest bardziej klarowny niż ten, który pozyskiwany będzie z użyciem sokowirówki. Dzięki technice wolnoobrotowej można być pewnym, że żadne składniki soku nie zostaną uszkodzone a jednocześnie nie dojdzie do napowietrzania soku, dlatego możliwe, będzie jego przechowywanie w lodówce nawet przez dwie doby.