Przestań używać kupionych w sklepie sosów sałatkowych, które są rakotwórcze, i zrób swoje własne

Ostatnia aktualizacja: 1 MAR 2016

Sałatki są prawdopodobnie jednym z pierwszych rodzajów posiłków, które wyskakują Ci do głowy, gdy myślisz o zdrowym odżywianiu. Wszyscy wiemy, że sałatki są wykonane ze świeżych warzyw (i owoców), które są włókniste, niskokaloryczne i pożywne.

Jednak jednym z najprostszych sposobów, że można zanegować zdrowe właściwości sałatki jest przez zanurzenie go w bogatych, kupionych w sklepie opatrunków. Wiele sosów do sałatek jest wysokokalorycznych, a także zawiera dużo (szkodliwych) tłuszczów i cukru. Na przykład, zaledwie 2 łyżki stołowe zwykłego dressingu Cezar firmy Girard zawierają 150 kalorii i 15 gramów tłuszczu.

Ludzie zaczynają zdawać sobie sprawę, jak bardzo sosy sałatkowe mogą stanąć na drodze ich celów związanych z utratą wagi. Ale co wiele osób nie wie, że istnieje wiele innych składników znalezionych w sosach sałatkowych, które mogą powodować szkody fizjologiczne, które wykraczają poza tylko przyrost masy ciała.

Oto niektóre z tych szkodliwych składników:

1. Olej sojowy

Wszelkie konwencjonalne sosy sałatkowe zazwyczaj zawierają olej sojowy. Soja jest godna uwagi ze względu na wysoki poziom fitoestrogenów, związek, który, choć ma korzyści zdrowotne związane z nim, jest uważany za zaburzający gospodarkę hormonalną w dużej ilości.

Oznacza to, że spożywanie zbyt dużej ilości soi może zakłócać pracę układu hormonalnego organizmu, co może negatywnie wpływać na układ nerwowy, obniżać płodność i narażać na ryzyko zachorowania na niektóre rodzaje nowotworów.

Soja wytwarza również goitrogen, substancję, która może zaburzać produkcję hormonów tarczycy.

2. Guma ksantamowa

Guma ksantamowa jest związkiem cukropodobnym, który powstaje w wyniku mieszania sfermentowanych cukrów z pewnym rodzajem bakterii. Jest ona stosowana jako środek zagęszczający w sosach sałatkowych.

Skutki uboczne spożywania gumy ksantamowej mogą obejmować problemy z płucami oraz podrażnienie nosa i gardła.

Zaleca się również, aby nie używać gumy ksantamowej, jeśli cierpisz na nudności, wymioty, zapalenie wyrostka robaczkowego lub jakiekolwiek niezdiagnozowane bóle brzucha, ponieważ jest to środek przeczyszczający "tworzący masę" i może okazać się szkodliwy w tych sytuacjach.

3. Benzoesan sodu

Benzoesan sodu jest syntetycznym (wytworzonym przez człowieka) związkiem, który jest rakotwórczym dodatkiem do żywności. Po spożyciu związek ten dławi Twoje komórki, pozbawiając je tlenu. Twoje komórki potrzebują tlenu do prawidłowego funkcjonowania, a bez tlenu umierają.

Benzoesan sodu jest umieszczany w wielu komercyjnie przygotowanych produktach spożywczych, ponieważ jest to najtańszy środek konserwujący, który zapobiega psuciu się żywności. Przedłuża on trwałość produktów, ale skraca życie człowieka.

4. Glutaminian monosodowy

Glutaminian sodu (MSG) to wzmacniacz smaku, który jest powszechnie spotykany w żywności serwowanej w restauracjach.

Chociaż Food and Drug Administration (FDA) sklasyfikowała go jako "ogólnie uznany za bezpieczny", nadal istnieje wiele kontrowersji wokół jego stosowania w żywności.

Chociaż MSG można znaleźć w wielu rodzajach sosów sałatkowych, jest on najczęściej stosowany w sosie ranczerskim. Wiele działań niepożądanych do MSG zostały zgłoszone do FDA, niektóre z nich to bóle głowy, drętwienie twarzy i szyi, nudności, ból w klatce piersiowej i osłabienie fizyczne.

5. EDTA disodu wapnia

Calcium Disodium EDTA jest związkiem powszechnie występującym w sosach sałatkowych. Jego głównym celem jest pomoc w konserwacji i promowanie koloru, tekstury i smaku żywności.

Skutki uboczne spożywania zbyt dużej ilości wapnia disodowego EDTA obejmują skurcze brzucha, biegunkę, niskie ciśnienie krwi, uszkodzenie nerek, a w skrajnych przypadkach nawet śmierć. Chociaż za każdym razem, gdy używany jest sos do sałatek, może się wydawać, że to nie jest "za dużo", ale w rzeczywistości te toksyny pozostają w systemie i gromadzą się. Nie są one eliminowane, ponieważ Twoja wątroba nie jest w stanie ich przefiltrować. Z czasem organizm, który jest narażony na działanie tej toksyny i tysięcy innych toksyn, w końcu poddaje się i rozwija problemy zdrowotne.

Nawet sosy sałatkowe, które twierdzą, że są "zdrowsze" alternatywy, takie jak Kraft's Zesty Italian Salad Dressing, znaleziono używać wapnia disodium EDTA's.

Zdrowe Dressing Sałatkowy Przepis

Iść tutaj dla niektóre porad na co ty możesz dodawać w twój sałatce robić bogatej misce odżywczy posiłek.

Istnieje bardzo niewiele kupionych w sklepie sosów sałatkowych, które mogą być zdrowe, więc dlaczego nie zrobić to samemu w domu? W ten sposób wiesz dokładnie, co idzie na swoich sałatek.

Oto prosty przepis na domowy sos sezamowy Tamari Vinaigrette dla jednej porcji sałatki. Jeśli chcesz zrobić więcej, pomnóż ilość, a niewykorzystany dressing przechowuj w szczelnym pojemniku w lodówce.

    3 łyżki stołowe świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy 1 łyżka stołowa octu jabłkowego (lub octu ryżowego) ½ łyżeczki sosu sojowego* lub do smaku 1 łyżeczka oleju sezamowego tłoczonego na zimno 1 łyżeczka surowego miodu ½ łyżeczki soku z imbiru (opcjonalnie)

* Sos sojowy powstaje w procesie fermentacji, dlatego jest bezpieczny do spożycia w niewielkich ilościach.

Wlej wszystkie składniki do małej miseczki, ubijaj aż miód dobrze się połączy i gotowe! Smaczny, niskokaloryczny i całkowicie naturalny sos do sałatek.

Źródła: Zwykły dressing Cezar firmy Girard: https://www.webmd.com/food-recipes/the-best-of-the-light-salad-dressings Guma ksantamowa: https://www.webmd.com/vitamins-supplements/ingredientmono-340-xanthan%20gum.aspx?activeingredientid=340 Glutaminian monosodowy: https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/expert-answers/monosodium-glutamate/faq-20058196 MSG w sosie Ranch: https://saynotomsg.com/basics_list.php Wapń disodowy w sosie sałatkowym: https://www.accessdata.fda.gov/scripts/cdrh/cfdocs/cfcfr/CFRSearch.cfm?fr=172.120 Kraft Zesty Italian Salad Dressing: https://www.foodfacts.com/ci/nutritionfacts/Condiments-Dressings/Kraft-Zesty-Italian-Salad-Dressing-fl-oz/13673 Przepis na sos sezamowy Tamari Vinaigrette: https://www.eatingwell.com/recipes/sesame_tamari_vinaigrette.html

Niektóre z linków, które umieszczam na tej stronie są linkami afiliacyjnymi. Jeśli przejdziesz przez nie, aby dokonać zakupu, zarobię niewielką prowizję (bez dodatkowych kosztów dla Ciebie). Należy jednak pamiętać, że polecam te produkty ze względu na ich jakość i moje dobre doświadczenia z nimi związane, a nie ze względu na prowizję, którą można uzyskać.
O Sarze Ding Sara Ding jest założycielką Juicing-for-Health.com. Jest certyfikowanym trenerem zdrowia Wellness, konsultantem żywieniowym i specjalistą od detoksu. Pomaga zapracowanym mężczyznom i kobietom zidentyfikować ich problemy zdrowotne u źródła, w celu wyeliminowania problemów dla optymalnego zdrowia fizycznego/mentalnego i dobrego samopoczucia. Czytaj więcej