Konwencjonalne ziemniaki są uprawiane z użyciem 31 toksyn z pestycydów powodujących raka

Ostatnia aktualizacja 5 LUTEGO 2016 r.

Ziemniaki od dawna są wykorzystywane jako świetny dodatek do różnych potraw w niemal wszystkich kulturach. Można je przygotować na wiele sposobów: na parze, gotowane, tłuczone lub smażone.

Ziemniaki są dobrym źródłem błonnika pokarmowego i zawierają bardzo małą ilość tłuszczu. Niektóre rodzaje ziemniaków, takie jak czerwone i russet potatoes, zawierają duże ilości witaminy A i C, a także flawonoidy.

Przyrządzone we właściwy sposób, ziemniaki mają tak wiele korzyści odżywczych, a mimo to często są źle postrzegane jako kojarzone ze skrobią i węglowodanami.

Przeczytaj o korzyściach zdrowotnych płynących z ziemniaków.

Chociaż sam ten fakt nie powinien być wystarczający, abyś przestał kupować ziemniaki w ogóle, możesz rozważyć przejście na uprawę organiczną po tym, jak dowiesz się, jak wiele substancji chemicznych jest dodawanych do konwencjonalnych ziemniaków podczas ich wzrostu.

Powody, dla których warto unikać konwencjonalnej uprawy ziemniaków

Badania przeprowadzone przez Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych wykazały, że przeciętne ziemniaki zawierają więcej pestycydów niż jakikolwiek inny rodzaj produktu. Wykazano również, że ziemniaki mają wyższe stężenie pestycydów w porównaniu z większością innych produktów.

Według Programu Danych Pestycydów Departamentu Rolnictwa USA, przeciętny ziemniak zawiera 6 znanych lub prawdopodobnych substancji rakotwórczych, 12 podejrzanych substancji zaburzających gospodarkę hormonalną, 7 neurotoksyn i 6 toksyn rozwojowych lub reprodukcyjnych.

Chloroprofam jest regulatorem wzrostu roślin, który jest używany do powstrzymywania ziemniaków przed kiełkowaniem. Jest on najczęściej stosowanym pestycydem w przypadku ziemniaków, a wysoki poziom chloroprofamu został podobno wykryty w 80% wszystkich konwencjonalnie uprawianych ziemniaków.

Według badań przeprowadzonych przez Cornell University, zbyt duża ekspozycja na chlorprofam może powodować negatywne skutki reprodukcyjne i narażać na ryzyko rozwoju nowotworów rakotwórczych. Może również powodować podrażnienie oczu i skóry.

Imidaklopryd jest insektycydem, który został stworzony, aby naśladować nikotynę (ponieważ nikotyna jest toksyczna dla owadów) i znajduje się na około 25% wszystkich konwencjonalnie uprawianych ziemniaków. Narażenie na działanie imidaklopridu może powodować różne nieprzyjemne objawy, w tym podrażnienie skóry lub oczu, zawroty głowy, duszności, dezorientację lub wymioty.

Jak unikać pestycydów

Najlepszym sposobem na uniknięcie wszystkich szkodliwych chemikaliów dodawanych do konwencjonalnie uprawianych ziemniaków jest wybór upraw organicznych lub samodzielna uprawa.

Według badań przeprowadzonych przez Cynthię Curl z Uniwersytetu w Waszyngtonie, u osób, które zgłosiły, że "często lub zawsze" kupują produkty organiczne, stwierdzono znacznie mniejszą ilość insektycydów w moczu. Jest to bardzo istotne, szczególnie ze względu na fakt, że osoby kupujące produkty organiczne jedzą 70% więcej produktów niż osoby twierdzące, że "rzadko lub nigdy" nie kupują produktów organicznych.

Niektóre z linków, które zamieszczam na tej stronie są linkami afiliacyjnymi. Jeśli przejdziesz przez nie, aby dokonać zakupu, zarobię niewielką prowizję (bez dodatkowych kosztów dla Ciebie). Należy jednak pamiętać, że polecam te produkty ze względu na ich jakość i moje dobre doświadczenia z nimi związane, a nie ze względu na prowizję, którą można uzyskać.
O Sarze Ding Sara Ding jest założycielką Juicing-for-Health.com. Jest certyfikowanym trenerem zdrowia Wellness, konsultantem żywieniowym i specjalistą od detoksu. Pomaga zapracowanym mężczyznom i kobietom zidentyfikować ich problemy zdrowotne u źródła, w celu wyeliminowania problemów dla optymalnego zdrowia fizycznego/mentalnego i dobrego samopoczucia. Czytaj więcej