Zrozumieć tłuszcze: Szkodliwe tłuszcze

Ostatnia aktualizacja: 24 lipca 2017 r.

Tłuszcze mogą być zagadką. Są one jedną z 6 grup niezbędnych składników odżywczych wymaganych przez ludzki organizm, aby utrzymać nas przy życiu. Jednak szkodliwe tłuszcze są również obwiniane za ciąg problemów zdrowotnych, w tym otyłość, choroby serca i śmierć.

Czytaj dalej, aby zrozumieć różnicę między dobrymi i złymi tłuszczami. Dowiedz się, które pokarmy zawierają szkodliwe tłuszcze, które szkodzą Twojemu zdrowiu i wyeliminuj je ze swojej diety.

Dobre tłuszcze i złe tłuszcze

Jakby nie było, nie wszystkie tłuszcze zostały stworzone tak samo.

Niektórzy ludzie wzdrygają się, gdy słyszą słowo "tłuszcz". Myślą o tym, że jedząc tłuste potrawy, przybiorą na wadze. Ale to nie musi być: jeśli tylko zrozumiemy, które tłuszcze należy jeść, a których unikać. Dobre tłuszcze mogą w rzeczywistości ułatwić utratę wagi!

Tłuszcze można podzielić na niezbędne i zbędne. Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) nazywamy tak, ponieważ są one po prostu niezbędne dla naszego przetrwania. Jednak wielu z nas pomija je w swojej diecie i zamiast nich przyjmuje nieistotne rodzaje tłuszczów. Jeśli możemy tylko zróżnicować rodzaj tłuszczów, które jemy, wycinając zabójcze tłuszcze i spożywając więcej zdrowych tłuszczów, to możemy odwrócić wiele niepotrzebnych problemów zdrowotnych.

Istnieją dwa niezbędne kwasy tłuszczowe wymagane przez organizm ludzki. Wszystkie inne tłuszcze mogą być syntetyzowane przez sam organizm. Oto niektóre z najlepszych źródeł niezbędnych tłuszczów.

Które tłuszcze są szkodliwe?

Poniżej znajduje się lista szkodliwych, niebezpiecznych tłuszczów, które musisz wyciąć ze swojej diety:

Tłuszcze nasycone

Tłuszcze nasycone występują w czerwonym mięsie, produktach mlecznych i ziarnach palmowych. Są one często określane jako "tłuszcze twarde", ponieważ w temperaturze pokojowej mają postać od półstałej do stałej.

Po spożyciu, tłuszcze nasycone mają tendencję do zbijania się w grudki, tworząc złogi, wraz z białkiem i cholesterolem. Odkładają się one w naszych komórkach i organach, powodując wiele problemów zdrowotnych, w tym otyłość, choroby serca, udar mózgu oraz nowotwory piersi i jelita grubego.

Transfat

Transfat jest olejem wyprodukowanym przez człowieka. Poprzez przetwarzanie i rafinowanie olejów roślinnych, struktura oleju wielonienasyconego jest zmieniana w twarde tłuszcze, których nasz organizm nie może wykorzystać. Proces ten nazywany jest uwodornieniem.

Przykładem jest margaryna, która przeszła przez ten proces. Pod mikroskopem widać, że cząsteczki margaryny są bardzo podobne do cząsteczek plastiku! Czy naprawdę chcesz to jeść?

Większość przetworzonej żywności jest naładowana tłuszczem trans: Frytki, krążki cebuli, szybkie (smażone) potrawy, komercyjnie wypiekane ciasta, ciasteczka, krakersy, babeczki, placki, rogaliki, płatki śniadaniowe, masło orzechowe, czekolada, chipsy ziemniaczane i lody.

Uwodorniony olej do gotowania

Oleje roślinne na początku życia są bogate w składniki odżywcze, ale rafinacja i przetwarzanie w celu wydłużenia okresu przydatności do spożycia niszczy niezbędne kwasy tłuszczowe.

Podczas smażenia, wysoka temperatura utlenia olej, czyniąc go zjełczałym i toksycznym dla organizmu. Wiele komercyjnych restauracji i fast-foodów wielokrotnie używa tego samego oleju do smażenia, aż stanie się on ciemny i zjełczały. Po spożyciu, olej ten generuje szkodliwe wolne rodniki, które są rakotwórcze (powodują raka) w organizmie.

Problemy z uwodornionym olejem roślinnym

    Masowo produkowane oleje są przetwarzane przy użyciu bardzo wysokiej temperatury i ciśnienia, co powoduje utratę substancji odżywczych, takich jak lecytyna, witaminy A i E, minerały i chlorofil. Przetwarzanie usuwa nawet naturalny aromat, czyniąc olej mdłym. Toksyczne rozpuszczalniki petrochemiczne stosowane do ekstrakcji oleju z nasion mogą znaleźć się w oleju. Aby przedłużyć okres przydatności do spożycia, stosuje się środki konserwujące. Po spożyciu powodują one degenerację naszych komórek. Płynne oleje są zazwyczaj pakowane w przezroczyste plastikowe butelki. Światło wpadające do butelek powoduje dalszą degradację wartości odżywczych, które pozostały w oleju.

Przykładami olejów uwodornionych są: olej palmowy, krokoszowy, słonecznikowy, z nasion bawełny i kukurydziany. Nie daj się zwieść nazwie, która może brzmieć "naturalny i zdrowy".

Bezpieczniejsze oleje do gotowania to tłoczona na zimno oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia do lekkiego gotowania i olej z pestek winogron do gotowania w wysokiej temperaturze. Są one zazwyczaj umieszczone w butelkach z ciemnego szkła, aby zapobiec utlenianiu.

Problemy powodowane przez szkodliwe tłuszcze

Ciało nie może używać kwasów tłuszczowych trans, więc siedzą one w tkankach tłuszczowych i organach ciała, powodując problemy:

Choroby sercowo-naczyniowe: Wolne rodniki z połknięcia tłuszczu trans podrażniają ściany naczyń krwionośnych. Wapń, wysłany, aby złagodzić podrażnienie łączy się z utleniaczami, aby utworzyć płytki, które zatykają tętnice powodując nadciśnienie. Kiedy przepływ krwi do serca zostaje zatrzymany, dochodzi do zawału serca. Kiedy przepływ krwi do mózgu zostaje zatrzymany, dochodzi do udaru.

Brak równowagi hormonalnej: Nierozważna dieta o wysokiej zawartości węglowodanów, cukru, przetworzonej żywności i tłuszczów trans powoduje spustoszenie w produkcji hormonów. Wraz z brakiem równowagi hormonalnej pojawia się wiele innych objawów, takich jak zaburzenia miesiączkowania u kobiet, problemy z prostatą u mężczyzn i nadmierne wypadanie włosów.

Układ odpornościowy: Nadmiar tłuszczów trans i złe nawyki żywieniowe uniemożliwiają enzymom wykonywanie ich pracy polegającej na regulacji metabolizmu niezbędnych kwasów tłuszczowych. Prowadzi to do załamania systemu odpornościowego i rozwoju chorób autoimmunologicznych, takich jak toczeń, stwardnienie rozsiane i reumatoidalne zapalenie stawów.

Ospałość umysłowa: Ponieważ nasz mózg składa się w dużej mierze z tłuszczu, niewłaściwe rodzaje spożywanych tłuszczów mogą indukować bogate w lipidy części mózgu do utleniania i rozpadu. Te szkodliwe oleje, czy to uwodornione lub częściowo uwodornione, promują stany zapalne i pogarszanie się stanu naszych komórek mózgowych.

Otyłość: Tłuszcze nasycone są przechowywane w tkance tłuszczowej. Komórki tłuszczowe mogą pęcznieć nawet do 1000 razy w stosunku do swoich rozmiarów, magazynując duże ilości tłuszczu. Tłuszcze nasycone, które są płaskie, łatwo gromadzą się w tych komórkach, powodując otyłość, a nie bez szeregu innych problemów zdrowotnych.

Szkodliwe tłuszcze są kwasotwórcze: Tłuszcze nasycone i uwodornione są kwasotwórcze w organizmie. Kwaśna krew jest idealnym środowiskiem dla bakterii i chorób, aby się rozwijać.

Tłuszcze trans i cholesterol

Dieta XX wieku to dobry przepis na wysoki poziom cholesterolu. Tłuszcz trans znajduje się w prawie każdej przetworzonej żywności w supermarkecie. Ten rodzaj tłuszczu może obniżyć poziom "dobrego" cholesterolu (HDL) i zwiększyć poziom "złego" cholesterolu (LDL).

Chociaż lipoproteiny o niskiej gęstości (LDL) są niezbędne do funkcjonowania organizmu, to ich wysoki poziom w obecności wolnych rodników powoduje utlenianie (stan zapalny) krwi. Przyczynia się to do odkładania się blaszki miażdżycowej i twardnienia tętnic, co prowadzi do zawałów serca, udarów mózgu i tętniaków.

Poniższy filmik bardzo dobrze wyjaśnia niebezpieczeństwa związane z tłuszczami trans.

Jak ograniczyć szkodliwe tłuszcze w diecie

Rządy budzą się do niebezpieczeństw tłuszczu trans, a niektóre z nich rzeczywiście zakazane w restauracjach. Jednak większość olejów kuchennych są już uszkodzone przez przetwarzanie, a w imię gospodarki, tanie oleje są nadal być wykorzystywane do komercyjnego gotowania.

FDA reguluje, że jeśli pojedyncza porcja zawiera więcej niż 0,5 grama lub więcej tłuszczu trans, to musi być wymieniona na panelu Supplement Facts opakowania żywności. Tak więc opakowanie może wymieniać tłuszcz trans jako 0 gramów. Ale zero nie zawsze oznacza zero, ponieważ najprawdopodobniej nadal zawierają one nieco poniżej 0,5 grama tłuszczu trans. Są one często sprzedawane jako "o obniżonej zawartości tłuszczu", "zero tłuszczu" lub "niskotłuszczowe". 0,5 grama na porcję szybko się sumuje.

Jeśli to możliwe, unikaj szkodliwych tłuszczów poprzez:

    Nie jedz fast foodów i komercyjnie przygotowanych potraw gotowanych w oleju Unikanie przetworzonej żywności Zawsze sprawdzaj etykiety - szukaj "oleju uwodornionego" lub "oleju częściowo uwodornionego", nawet jeśli na etykiecie jest napisane "tłuszcz trans 0g".

Zwiększ spożycie owoców i warzyw. Pij regularnie świeże soki, aby dostarczać organizmowi naturalnych antyoksydantów, które pomogą zredukować szkodliwe utlenianie powodowane przez te niebezpieczne tłuszcze.

Przewodnik dla początkujących na temat soków

Dalsza lektura

Na kolejnych stronach dowiesz się o niezbędnych kwasach tłuszczowych, które mogą pomóc Ci odwrócić większość problemów wywołanych przez nieistotne i szkodliwe tłuszcze.

Zrozumienie Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych Najlepsze źródła pokarmowe niezbędnych tłuszczów

Niektóre z linków, które zamieszczam na tej stronie są linkami afiliacyjnymi. Jeśli przejdziesz przez nie, aby dokonać zakupu, zarobię niewielką prowizję (bez dodatkowych kosztów dla Ciebie). Należy jednak pamiętać, że polecam te produkty ze względu na ich jakość i moje dobre doświadczenia z ich stosowaniem, a nie z powodu prowizji, którą można uzyskać.
O Sarze Ding Sara Ding jest założycielką Juicing-for-Health.com. Jest certyfikowanym trenerem zdrowia Wellness, konsultantem żywieniowym i specjalistą od detoksu. Pomaga zapracowanym mężczyznom i kobietom zidentyfikować ich problemy zdrowotne u źródła, w celu wyeliminowania problemów dla optymalnego zdrowia fizycznego/mentalnego i dobrego samopoczucia. Czytaj więcej