Szkodliwe, kwasotwórcze pokarmy, które zakwaszają krew

Kiedy prowadziłem własne badania, aby zrozumieć moje poważne problemy zdrowotne, byłem zszokowany szkodliwą żywnością, którą spożywałem przez pierwsze trzydzieści lat mojego życia. Świadomość szkód, jakie te kwasotwórcze pokarmy wyrządzały mojemu organizmowi, dała mi motywację do zmiany diety i nawyków żywieniowych.

Co dokładnie jesz?

Dzisiejsza nowoczesna dieta jest często rozpaczliwie uboga w składniki odżywcze w porównaniu z tą, którą stosowali nasi przodkowie. Wraz z postępem technologicznym, wiele produktów spożywczych jest produkowanych, modyfikowanych genetycznie i przetwarzanych.

Produkowana i przetwarzana żywność jest szkodliwa i tworzy kwaśne środowisko w organizmie, idealne dla rozwoju chorób.

Nasz zabiegany styl życia sprawia, że często polegamy na błyskawicznych posiłkach i tanich przekąskach. Poświęcamy mniej czasu na przygotowanie i spożywanie świeżych, pełnowartościowych pokarmów, dla których ludzkie ciało zostało zaprojektowane.

Za każdym razem, kiedy spożywasz któryś z wymienionych poniżej szkodliwych pokarmów kwasotwórczych, skracasz swoje życie o kilka godzin.

Co to są pokarmy kwasotwórcze i dlaczego są szkodliwe?

Skala pH mierzy kwasowość: pH 0 to odczyn silnie kwaśny, pH 14 to odczyn silnie zasadowy, podczas gdy pH 7 to odczyn neutralny. Optymalne pH ludzkiej krwi wynosi 7,4 (lekko zasadowe), co pozwala na efektywne funkcjonowanie i brak chorób.

Jedzenie, które spożywamy, zmienia kwasowość naszej krwi. Po dostaniu się do organizmu żywność może być zarówno kwasotwórcza, jak i zasadotwórcza. Na przykład cytryny są bardzo kwaśne (pH 2-3), ale mają działanie alkalizujące we krwi.

Kiedy spożywamy pokarmy kwasotwórcze, powodują one, że nasza krew staje się kwaśna i odwrotnie.

kwas

Co powoduje kwaśne środowisko w organizmie?

Spożywanie zbyt dużej ilości pokarmów kwasotwórczych, nagromadzenie toksyn, stres, brak ruchu - wszystkie te czynniki przyczyniają się do powstawania kwaśnego środowiska w organizmie.

Dlaczego pokarmy kwasotwórcze są dla Ciebie szkodliwe?

Organizm stara się zneutralizować kwaśny odczyn wywołany przez kwaśne pokarmy poprzez wykorzystanie minerałów alkalicznych, co nazywane jest buforowaniem pH.

Jeśli dieta nie zawiera wystarczającej ilości minerałów alkalizujących, dochodzi do gromadzenia się kwasu. Kwaśne środowisko w organizmie powoduje niezliczoną ilość poważnych, a w skrajnych przypadkach zagrażających życiu problemów zdrowotnych:

  • Komórki nowotworowe, wiele bakterii i wirusów rozwijają się w kwaśnym środowisku. Jednym ze sposobów, w jaki organizm neutralizuje lub "buforuje" kwasotwórcze pokarmy, jest pobieranie wapnia i magnezu z kości, zębów i mięśni, co może ostatecznie prowadzić do osteoporozy. Słabe wchłanianie. Kwaśne środowisko zmniejsza zdolność organizmu do wchłaniania witamin i minerałów. Produkcja energii w naszych komórkach jest mniejsza w kwaśnym środowisku, powodując zmęczenie. Kwaśne środowisko zmniejsza zdolność organizmu do naprawy uszkodzonych komórek. Detoksykacja jest mniej wydajna w kwaśnym organizmie, co powoduje gromadzenie się toksyn. Kwaśna krew jest gęstsza i wolniej się porusza, więc jest mniej efektywna w dostarczaniu składników odżywczych i tlenu do komórek oraz usuwaniu toksyn. Gruba krew "gości" niezliczone ilości szkodliwych organizmów (bakterii, wirusów, pasożytów i drożdży). Z czasem zaczyna ona zatykać organy detoksykacyjne.

Przykłady pokarmów kwasotwórczych

Oto kilka typowych pokarmów kwasotwórczych (kliknij, aby przewinąć do odpowiedniej sekcji): nabiał, napoje gazowane, leki, produkty słodzone, sól kuchenna, rafinowana mąka, czerwone mięso, rafinowane oleje roślinne, żywność smażona w głębokim tłuszczu, sztuczne dodatki do żywności.

1. Pasteryzacja, UHT i produkty mleczne

Problemy z pasteryzacją i UHT

Pasteryzacja jest procesem wynalezionym w 1864 roku, w którym żywność jest podgrzewana do wysokiej temperatury w celu zabicia mikrobów i umożliwienia jej dłuższego przechowywania bez psucia się. Podobnie ultra-wysoka temperatura (UHT) podgrzewa żywność do jeszcze wyższej temperatury (160°), ale przez krótszy okres czasu.

Jednak zarówno pasteryzacja, jak i UHT produktów mlecznych denaturuje białka, niszczy enzymy i pożyteczne bakterie, zmniejsza zawartość witamin, niszczy witaminy B6 i B12 oraz sprzyja rozwojowi patogenów, przez co mleko lub żywność traci swoje dobroczynne właściwości i nie może być przyswojona przez organizm.

Dlaczego pasteryzowane produkty mleczne są dla Ciebie szkodliwe?

  • Jeśli sięgasz po mleko krowie w poszukiwaniu wapnia, jesteś w błędzie. Mleko krowie nie jest dobrym źródłem tego wapnia. Mleko (i produkty mleczne) są kwasotwórcze w naszym organizmie. Organizm stara się zrównoważyć pH poprzez pobieranie większej ilości wapnia (zasadowego) z naszych kości, co w końcu prowadzi do osteoporozy. Podczas pasteryzacji białka mleczne ulegają denaturacji i nie mogą być przyswojone przez organizm. Konsumpcja osłabia system odpornościowy, powodując alergie i wiele innych problemów, takich jak astma, zatkany nos, wysypka skórna, infekcje w klatce piersiowej, podwyższony poziom cholesterolu we krwi, zwiększone ryzyko chorób serca i udaru mózgu. Alergii na mleko krowie przypisuje się nawet śmierć łóżeczkową. Kiedy spożywasz mleko krowie, powoduje to nadmierne wydzielanie śluzu w płucach, zatokach i jelitach, który twardnieje tworząc powłokę na wewnętrznej ścianie jelit, co prowadzi do złego wchłaniania składników odżywczych, zaparć i niekończących się potencjalnych problemów zdrowotnych. Wyobraź sobie, jakie spustoszenie mleko krowie może uczynić u niemowlęcia. Nic dziwnego, że astma i zapalenie oskrzeli są tak powszechne u naszych małych dzieci!

Zdrowsze alternatywy dla pasteryzowanego mleka i nabiału

Nasiona, orzechy i chrupiące warzywa takie jak brokuły, kapusta, marchew i kalafior są wspaniałym źródłem wapnia.

Bóg stworzył matki, aby karmiły dzieci mlekiem matki. Ale w dzisiejszych czasach, matki są zbyt zajęte, że uciekły się do mleka krowiego, wychowując pokolenie chorowitych dzieci, które mają słaby system odpornościowy. Jeśli mleko matki nie jest dostępne, użyj mleka koziego, ryżowego lub migdałowego.

Przeczytaj: Dlaczego mleko jest dla ciebie złe i zdrowe alternatywy.

2. Soda i napoje gazowane

Jeśli pijesz sodę i napoje gazowane regularnie, zrobiłbyś sobie wielką przysługę, aby stopniowo wyeliminować je ze swojej diety.

Problemy z sodą i napojami gazowanymi

Puszka napoju gazowanego zawiera do 15 łyżeczek cukru, 150 pustych kalorii, od 30 do 55 mg kofeiny, jest naładowana szkodliwymi sztucznymi barwnikami spożywczymi, aromatami i konserwantami oraz zawiera zero wartości odżywczych.

Niektóre napoje gazowane są "przebrane" za "sodę dietetyczną", do której dodaje się niebezpieczne słodziki, takie jak aspartam.

Niektóre z nich są reklamowane jako "napoje energetyczne" i dają natychmiastowy, ale krótkotrwały zastrzyk energii. Gdy początkowy zastrzyk energii minie, poziom energii spada i możesz mieć ochotę na kolejną puszkę. Może to doprowadzić niektórych ludzi do uzależnienia.

Dlaczego soda i napoje gazowane są dla ciebie szkodliwe?

  • Napoje gazowane są kwasotwórcze. Spożywanie aspartamu wywołuje liczne skutki uboczne, takie jak uszkodzenie mózgu, cukrzyca, zaburzenia emocjonalne, pogorszenie wzroku, dzwonienie w uszach, utrata pamięci, kołatanie serca i duszności. Wysoki poziom zawartości cukru w napojach gazowanych prowadzi do wielu problemów zdrowotnych i hamuje apetyt na pożywne pokarmy. Skutkuje to niedoborem składników odżywczych. Regularne picie napojów wysokocukrowych prowadzi do próchnicy zębów.

Zdrowsze alternatywy dla napojów gazowanych

W ramach zdrowego, holistycznego stylu życia powinieneś pić odpowiednią ilość wody każdego dnia, aby ugasić pragnienie.

Dla natychmiastowego zastrzyku energii, świeże soki owocowe są zdrową i pożywną alternatywą.

Przeczytaj: Napoje bezalkoholowe: What You Don't Know Can Kill You.

3. Leki na receptę

Problem z lekami na receptę

Jeśli jesteś na jakimś leku, to jest on kwasotwórczy i powoduje, że krew się zagęszcza. Może nawet zostać przepisany inny lek, aby "rozrzedzić" krew, ale to może spowodować wrzody żołądka.

Trzeci lek może być przepisany, aby "przeciwdziałać" wrzodom, ale może powodować zaparcia. Zaparcia spowodują wiele innych problemów zdrowotnych i tak spirala w dół trwa.

Wynik: Twój system odpornościowy jest zagrożony i inne choroby mogą pojawić się na powierzchni, takie jak cukrzyca, wysokie ciśnienie krwi, słabe krążenie, wysoki poziom cholesterolu i zakażenie drożdżakami. Na każdy problem przepisuje się coraz więcej leków. Czy widzisz to błędne koło?

Unikanie leków na receptę tam, gdzie to możliwe

Znajdź lekarza, który rozumie holistyczne zdrowie i porozmawiajcie o tym, jak zmniejszyć ilość leków. Zacznij od spożywania bardziej zasadotwórczych pokarmów. Przejmij kontrolę nad swoim ciałem i swoim zdrowiem!

4. Cukry rafinowane

Problemy z cukrami rafinowanymi

Organizm ludzki został zaprojektowany tak, aby funkcjonować głównie na węglowodanach złożonych pochodzących z pełnego ziarna, warzyw, fasoli i roślin strączkowych. Węglowodany złożone są rozkładane przez organizm przez cały dzień, zapewniając mu stały dopływ energii.

Otrzymujemy również drugi rodzaj prostego cukru, fruktozę z owoców, która jednak daje tylko krótkotrwałą energię.

Jednak technologia pozwoliła nam na wydobycie słodyczy w postaci rafinowanego cukru, pozostawiając jednak wszystkie składniki odżywcze. Cukier rafinowany jest śmiertelnie niebezpieczny dla człowieka, ponieważ został pozbawiony sił życiowych, witamin i minerałów.

Dlaczego cukier rafinowany jest dla ciebie szkodliwy?

Źródła cukrów prostych, takie jak biały cukier, brązowy cukier i glukoza, niemal natychmiast uwalniają glukozę do krwiobiegu, powodując gwałtowny wzrost poziomu cukru we krwi. Jeśli ten cukier nie jest wymagany przez organizm, jest magazynowany w postaci tłuszczu.

Kiedy poziom cukru we krwi wzrasta, trzustka uwalnia do krwiobiegu insulinę. Insulina jest hormonem, który pomaga regulować poziom cukru we krwi.

Kiedy spożywamy żywność, która szybko uwalnia cukier (wysoki indeks glikemiczny), nasz organizm nadmiernie reaguje na wzrost glukozy we krwi, produkując więcej insuliny niż to konieczne.

W rezultacie, w krótkim czasie poziom glukozy we krwi spada zbyt mocno, powodując ponowne uczucie głodu. Kiedy w odpowiedzi na ten głód zjadamy kolejny wysokoglikemiczny posiłek, uruchamiamy kolejny cykl wzrostu i spadku poziomu insuliny.

Z czasem, te przesadne wzrosty i spadki poziomu insuliny prowadzą do zmniejszenia zdolności organizmu do reagowania na insulinę i rozwoju stanu zwanego insulinoopornością.

Kiedy tak się dzieje, poziom glukozy we krwi pozostaje stale wysoki. Trzustka reaguje produkując coraz więcej insuliny, aby spróbować utrzymać poziom cukru we krwi, aż do momentu, gdy nie będzie w stanie dłużej nadążyć.

Stan ten jest bezpośrednio szkodliwy dla komórek i może powodować poważne, długotrwałe uszkodzenia organizmu.

Powszechne problemy zdrowotne, które są związane z tym stanem to bezsenność, otyłość, cukrzyca typu II, choroba policystycznych jajników, choroby układu krążenia, wysokie ciśnienie krwi i nowotwory związane z hormonami.

Nie daj się oszukać i używaj sztucznych słodzików. Zawierają one głównie aspartam, który jest bardziej szkodliwy niż cukier rafinowany.

Zdrowsze alternatywy dla cukru rafinowanego

Najlepszym sposobem jest nie spożywanie rafinowanego cukru w ogóle. Możesz się od nich odzwyczaić, ograniczając słodkie pokarmy, takie jak ciastka i pop, a także unikając dodawania zbyt dużej ilości cukru rafinowanego do gotowania, herbaty i kawy.

Stewia jest znacznie zdrowszą roślinną alternatywą dla cukru.

Przeczytaj: Wczesne znaki ostrzegawcze, że twoje ciało jest przeciążone cukrem.

5. Wyprodukowana sól kuchenna

Sól, którą mam na myśli tutaj jest produkuje sól stołowa (chlorek sodu), w przeciwieństwie do znacznie zdrowszych alternatyw, takich jak sól morska, która jest pakowana z innymi minerałami.

Problemy z produkowaną solą kuchenną

Chociaż organizm potrzebuje sodu, musi on być w formie organicznej, aby był użyteczny. Rafinowana sól kuchenna, chlorek sodu, jest nieorganicznym związkiem sodu, który jest toksyczny i powoduje zatrzymywanie płynów w organizmie.

Dlaczego sól kuchenna jest dla ciebie szkodliwa?

  • Sól rafinowana jest wysoce kwaśna dla organizmu. Wysokie spożycie chlorku sodu powoduje pogrubienie i usztywnienie tętnic oraz zwiększa ryzyko udaru mózgu i zawału serca. Sól kuchenna przyspiesza tempo pogarszania się czynności nerek. Chlorek sodu pobiera wapń z kości, który jest wydalany z moczem. Prowadzi to do wczesnej i bolesnej osteoporozy, czyli ścieńczenia i złamania kości.

Zdrowe alternatywy dla soli kuchennej

Sól morska i sól kamienna są w 100% naturalne, alkalizujące dla organizmu i pełne innych niezbędnych minerałów, takich jak żelazo, magnez, potas, jod i cynk. Poniżej znajduje się kompleksowa lista zdrowych alternatywnych soli.

6. Produkty z białej mąki

Co to jest biała mąka i jak jest produkowana?

Biała mąka jest produkowana z pełnoziarnistej pszenicy. Otręby i zarodki (które zawierają prawie wszystkie wartości odżywcze) są usuwane i wyrzucane, a następnie mąka jest wybielana śmiertelną substancją chemiczną o nazwie "alloksan", która niszczy również komórki beta trzustki, co jest przyczyną cukrzycy typu 2.

Na koniec dodaje się rakotwórcze witaminy pochodzące z węgla drzewnego i sprzedaje się je niczego nie podejrzewającej publiczności jako "wzbogaconą" mąkę.

Dlaczego biała mąka jest dla ciebie szkodliwa?

  • Biała mąka ma niewielką lub żadną wartość odżywczą Biała mąka powoduje wzrost poziomu cukru we krwi bardziej niż cukier rafinowany. Jest trudna do przeżucia i bardzo uboga w błonnik, przez co obciąża układ trawienny. Infekcje jelitowe są bezpośrednim skutkiem spożywania białej mąki. Stosowany do wybielania białej mąki, alloksan niszczy komórki beta trzustki, co jest przyczyną cukrzycy typu 2.

Chleb pszenny został niedawno wprowadzony jako "zdrowsza opcja". Nie daj się zwieść. Badania wykazały, że pszenica jest skażona zarodkiem zwanym mykotoksyną. Mykotoksyna spożywana w dużych ilościach może być śmiertelna i według doniesień powoduje reumatoidalne zapalenie stawów, poronienia, bóle głowy, niepłodność, spowolniony rozwój wzrostu u dzieci i jelito drażliwe.

Ponadto, pszenica szybko przekształca się w cukier i przyspiesza starzenie się u osób z niską przemianą materii.

Żywność, która zawiera białą mąkę

Bądź ostrożny wobec rzeczy zrobionych z mąki, np. chleba, ciast, naleśników, makaronów itp. Jeśli musisz je jeść, jedz je oszczędnie. "Żywność" wykonana z mąki nie ma żadnej wartości odżywczej i powoduje więcej szkody dla organizmu niż pożytku. Połącz to z cukrem i pieczeniem w wysokiej temperaturze, masz idealną kombinację do wszelkiego rodzaju chorób zwyrodnieniowych.

Zdrowe alternatywy dla białej mąki

Zrównoważona dieta powinna zawierać różnorodne pełnoziarniste zboża, takie jak jęczmień, ryż, proso, orkisz i komosa ryżowa.

Przeczytaj: Szokująca prawda, dlaczego chleb jest dla ciebie zły. Ale, jeśli naprawdę musisz jeść chleb, wybierz chleb Ezekiela.

7. Produkty mięsne

Problemy z nowoczesnym mięsem

Uczy się nas, że mięso zawiera dużo białka i żelaza, więc jest dla ciebie dobre. Jeśli nie wybierzesz produktów organicznych, istnieje wiele problemów związanych z jedzeniem zbyt dużej ilości mięsa:

  • Większość produkowanego dziś komercyjnie mięsa, czy to kurczaka, wołowiny, wieprzowiny czy jagnięciny, poddawana była wielokrotnym zabiegom hormonalnym: aby zwierzę szybciej rosło, aby zwiększyć produkcję mleka i aby mięso było bardziej kruche. Antybiotyki są również powszechnie stosowane u zwierząt w celu zapobiegania infekcjom i zwiększenia wzrostu - aby produkować tańsze mięso i większe zyski. W tym artykule wspomnę, ale nie będę się zagłębiać w kwestie zdrowotne i etyczne związane z jedzeniem zwierząt hodowanych w bateriach, a nie na wolnym wybiegu czy dziko żyjących.

Dlaczego jedzenie zbyt dużej ilości czerwonego mięsa jest dla ciebie szkodliwe?

  • Białka mięsa są kwasotwórcze w organizmie. Większość z nas jest bardziej zagrożona zbyt dużym spożyciem białka niż zbyt małym. Nadmiar białka przyczynia się do osteoporozy, przeciążenia nerek kwasami i zwiększa ryzyko tworzenia się kamieni nerkowych. Hormony znajdujące się w mięsie są zdominowane przez estrogeny i zostały powiązane z rakiem piersi, włókniakami, endometriozą, a także rakiem jajnika i szyjki macicy u kobiet. U mężczyzn powszechne objawy to rak prostaty i jąder, utrata libido, impotencja i powiększenie piersi. Mięso zostało powiązane z chorobami układu pokarmowego, chorobami serca oraz rakiem żołądka i okrężnicy. Antybiotyki znajdujące się w nieekologicznym mięsie mogą przedostawać się do organizmu. Jedzenie dużej ilości mięsa obciąża układ trawienny.

Białka roślinne są również kwasotwórcze, ale są łatwiej przyswajalne w porównaniu z białkami zwierzęcymi.

Zdrowsze alternatywy dla mięsa

Zdrowsze pokarmy bogate w białko to małe lub słodkowodne ryby, fasola, soczewica, twaróg fasolowy i pełne ziarna. W miarę możliwości staraj się jeść produkty organiczne.

Jeśli musisz jeść mięso, staraj się unikać wołowiny i wieprzowiny lub spożywaj nie więcej niż trzy porcje tygodniowo. Staraj się jeść naturalne, organicznie wyprodukowane mięso pochodzące od zwierząt górskich pozostawionych na pastwisku. Takie zwierzęta mają w diecie świeżą trawę i lecznicze kwiaty górskie!

Przeczytaj: Why You Should Eat Only Grass-Fed Meat (Dlaczego powinieneś jeść tylko mięso karmione trawą).

8. Rafinowane roślinne oleje do gotowania

Nasze ciało potrzebuje niezbędnych tłuszczów. Jednak nie wszystkie oleje są sobie równe. Ten artykuł wyjaśnia bardziej szczegółowo różne rodzaje tłuszczów - te, które są lecznicze i te, które są szkodliwe.

Dlaczego niektóre oleje są dla ciebie szkodliwe?

Przez długi czas wszystkie oleje roślinne były błędnie uważane za "zdrowsze", ale eksperci uznają ten fatalny błąd.

Oleje roślinne są silnie rafinowane i przetwarzane podczas produkcji olejów do gotowania, co czyni je toksycznymi. Po przetworzeniu oleje utleniają się, w wyniku czego powstają tłuszcze trans i szkodliwe wolne rodniki (jest to proces zwany uwodornieniem).

Najlepsze alternatywne oleje do gotowania

Prawda jest taka, że olej kokosowy, który był uważany za niezdrowy, jest lepszym wyborem do gotowania. W przeciwieństwie do większości olejów nienasyconych, olej kokosowy nie zmienia się w toksyczny po ugotowaniu.

Oliwa z oliwek extra virgin (najlepiej tłoczona na zimno) jest świetna do lekkiego gotowania i sauteing; ale do gotowania w wysokiej temperaturze, te oleje są zalecane: olej z awokado, olej kokosowy i ghee.

Czytaj także: Krytyczne spojrzenie na oleje roślinne i nasiona: Dobry czy zły?

9. Smażone potrawy

Podczas gdy wielu z nas wie, że fast foody są złe, nie wiemy tylko "jak złe" są, aby przestać je jeść. Wydajemy nasze ciężko zarobione pieniądze na rzeczy, które nas zabijają, a następnie nasze oszczędności całego życia na rachunki medyczne.

Dlaczego smażone potrawy są dla ciebie szkodliwe?

  • Podgrzane oleje są kwasotwórcze w organizmie. Smażenie w wysokich temperaturach powoduje powstawanie utleniaczy, które wywołują raka. Badania naukowe wykazały obecność substancji rakotwórczej o nazwie akrylamid w żywności gotowanej w wysokich temperaturach. Podczas gdy bezpieczny limit zawartości akrylamidu w żywności wynosi dziesięć części na miliard (ppb), okazało się, że frytki i chipsy ziemniaczane zawierają ponad sto razy więcej tej substancji! Akrylamid powstaje, gdy żywność jest przyrumieniona lub przypalona, gotowana lub przetwarzana przy użyciu wysokiej temperatury. Metody te obejmują smażenie, grillowanie, pieczenie, a nawet gotowanie w kuchence mikrofalowej.

Zdrowe alternatywy dla smażenia

Gotowanie na parze, szybkie stir-fry lub blanszowanie to zdrowsze sposoby gotowania żywności, zapewniające, że nie zawierają one utleniaczy, ponieważ żywność nie jest spalona.

Podsumowanie - jak utrzymać zdrową równowagę pH w organizmie

Nie mówię, żeby nie jeść pokarmów kwasotwórczych: po prostu jedz je w mniejszych ilościach, podczas gdy jedz więcej pokarmów zasadotwórczych.

Aby uniknąć kwaśnego odczynu w organizmie, należy ograniczyć pokarmy zawierające rafinowane ziarna, rafinowany cukier i sztuczne słodziki, czerwone mięso, gluten, nabiał i smażone potrawy.

Pokarmy zasadotwórcze to zazwyczaj surowe, pełnowartościowe produkty, takie jak świeże owoce, warzywa, zielenina, nasiona, orzechy, fasola, rośliny strączkowe, soczewica, zioła i przyprawy.

Pamiętaj, że zdrowy, bezstresowy styl życia z dużą ilością ruchu jest również kluczem do stworzenia właściwej równowagi alkalicznej w organizmie, aby utrzymać się wolnym od chorób i dolegliwości. Dowiedz się więcej z listy żywności alkalicznej.