Dzisiaj chcę się z Wami podzielić niesamowicie zdrowym zielonym smoothie: Chińska kapusta i szpinak Green Smoothie. Jest to prawdopodobnie jeden z najbogatszych w składniki odżywcze przepisów na smoothie: Kapusta pekińska, szpinak, kiwi są wszystkie uważane za naturalne "superfoods". Dodatkowo, nasiona lnu dodają do smoothie mnóstwo błonnika i kwasów tłuszczowych Omega-3, więc staje się ono raczej posiłkiem niż "tylko" zielonym smoothie.
Zanim przejdę do przepisu, chcę opowiedzieć o kapuście pekińskiej. Niedawno zdałam sobie sprawę, że kapusta pekińska (kapusta napa) jest niezwykle zdrowa. Oprócz tego, że jest bogata w żelazo i wapń, kapusta pekińska zawiera również znaczne ilości witaminy C i witaminy A. Co więcej, badania sugerują, że - wraz z innymi warzywami krzyżowymi - kapusta pekińska zmniejsza stany zapalne. Kiedy więc zaczęłam szukać przepisów, byłam zaskoczona, że nie znalazłam zbyt wielu przepisów na smoothie z tym zdrowym składnikiem. Krótko mówiąc, postanowiłam zrobić moje własne smoothie z kapusty pekińskiej - mam nadzieję, że Wam się spodoba ????
Zielone smoothie z kapustą pekińską i szpinakiem
5 od 3 głosów
Przepis do wydrukowania
Przepis na szpilki
Czas przygotowania 10minsCzas całkowity 10minsKurs SmoothieKuchniaWegańska, WegetariańskaPorcje 2Kalorie137kcal
Składniki
150gkapusta chińska/napa(~5 oz)
100gświeży szpinak(~3,5 uncji)
1banan
1kiwi
200mlniegazowana woda mineralna lub woda filtrowana(~7 oz)
1łyżkasok z cytryny
1łyżkaekologiczny miód surowy
1łyżkamielone siemię lniane
Instrukcje
Kapustę pekińską posiekać na mniejsze kawałki i przełożyć do słoika blendera. Dodaj szpinak i wodę.
Przetwarzać aż do uzyskania gładkiego, zielonego płynu.
Obrać banana i kiwi. Wrzuć owoce do blendera. Dodaj sok z cytryny, miód i siemię lniane.
Przetwarzaj aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
Jak sprawić, by zielone smoothie było bardziej sycące
Jeśli widziałeś niektóre z moich przepisów na smoothie, mogłeś zauważyć, że uwielbiam używać wypełniaczy, które sprawiają, że smoothie jest bardziej gęste i satysfakcjonujące. Czasami dodaję do moich smoothie superfoods takie jak spirulina, sproszkowane jagody acai lub sproszkowany korzeń maca, ale osobiście wolę staroświeckie siemię lniane niż jakikolwiek inny egzotyczny składnik. Zalecana dzienna porcja 2 łyżek stołowych mielonego siemienia lnianego dodaje 3 gramy błonnika do Twojej diety. I wspaniałą rzeczą jest to, że siemię lniane nie zmienia smaku smoothie, więc możesz go używać w zasadzie w każdym przepisie.
Jeśli w Twojej spiżarni zabraknie siemienia lnianego, polecam wypróbować organiczne mielone siemię lniane firmy Viva Naturals. Firma ta stosuje specjalną metodę mielenia na zimno, aby chronić kwasy tłuszczowe Omega-3 przed utlenianiem. Innymi słowy, otrzymujesz maksymalne korzyści odżywcze i dłuższy okres przydatności do spożycia (nasiona lnu nie będą szybko gorzkie).
Jeśli uwielbiasz zielone smoothie, spodoba Ci się również:
Healthy Kiwi Kale Smoothie Recipe
Przepyszne zielone smoothie przepis z Spiruliną
Detox Smoothie z rukoli i awokado
Proste Smoothie z banana i gruszki
Orzeźwiające cytrynowo-bananowe smoothie
Dlaczego ten smoothie z kapusty pekińskiej i szpinaku jest dla Ciebie dobry?
To zielone smoothie jest pełne zdrowych składników i jest bardzo bogate w witaminy. W porcji 335 g (~11,8 uncji) zawiera:
Oto dodatkowe informacje na temat witamin i minerałów, które można uzyskać z jednej porcji tego zielonego dobra:
Elementy
Objęte procentem dziennego zapotrzebowania
Błonnik
24%
Cholesterol
0
Witamina K
320%
Witamina A
214%
Witamina C
99%
Mangan
51%
Foliany
46%
Witamina B6
41%
Magnez
30%
Miedź
28%
Witamina B2
18%
Potas
18%
Witamina B1
17%
Fosfor
15%
Wapń
15%
Uwaga: wartości procentowe oparte na procentowej wartości dziennej (DV).
Jeśli spodobał Ci się ten przepis, podziel się nim z ludźmi, na których Ci zależy ???? Jeśli chcesz więcej smoothies w swoich mediach społecznościowych, możesz znaleźć Smoothie Fairytales na Facebooku, Twitterze, Instagramie i Pintereście.
Tags: kapusta pekińskaflaxseedlemonSmoothie Recipes With BananaSmoothie Recipes With Kiwispinach