Twój cynamon zawiera nadmierne właściwości rozrzedzające krew, które są szkodliwe dla wątroby

 Jeśli jesteś jak większość kupujących, możesz nie poświęcać wiele uwagi cynamonowi, który kupujesz/używasz. Szukasz lasek cynamonu lub mielonego cynamonu na stojaku z przyprawami w sklepie spożywczym, wrzucasz go do koszyka i idziesz dalej.

Jednak cynamon jest przyprawą bardzo różnorodną. Zapoznając się z różnymi rodzajami cynamonu, nauczysz się, jak wybrać właściwy rodzaj dla zdrowia. Odkryj wiele rodzajów cynamonu na rynku i zrozum, który z nich powinieneś kupić.

Ile jest rodzajów cynamonu?

Istnieje kilka odmian cynamonu, które są zgrupowane razem i określane jako "cynamon Cassia" lub po prostu "Cassia". Ta odmiana stanowi większość cynamonu sprzedawanego w Stanach Zjednoczonych. Trzy najczęstsze rodzaje taniego cynamonu to:

  • Cynamon wietnamski: Bogaty w olejki, niezbyt pikantny, dość gładki Cynamon chiński: bardzo słodki, nadaje potrawom słodszy zapach Indonezyjski cynamon: Najlepiej używać w postaci stałej; nie rozpuszcza się dobrze w płynach

Należy pamiętać, że te cynamony NIE są prawdziwym cynamonem. Tak naprawdę istnieje tylko jeden prawdziwy cynamon. Nazywa się on cynamon cejloński. Jego naukowa nazwa to Cinnamomum verum. Słowo "verum" pochodzi od łacińskiego słowa "verus" oznaczającego "prawdziwy", dlatego też ta odmiana cynamonu nazywana jest "prawdziwym cynamonem".

Prawdziwy cynamon zwija się w długą rurkę, a nie w dwie rurki przypominające zwoje. Ma on tendencję do bycia dość cienkim i kruchym, a nie grubym jak cynamon często spotykany w amerykańskich sklepach spożywczych. Cynamon ten posiada subtelne nuty owoców cytrusowych, zapachów kwiatowych i sosny.

Trucizna w przebraniu

John Alexander, 58 lat, zajmujący się technologiami informacyjnymi, od 15 lat chorował na cukrzycę. Około dwa lata temu, przeszedł na szeroko akceptowaną ajurwedyjską terapię spożywania cynamonu, aby kontrolować poziom cukru we krwi.

Z biegiem czasu rozwinęła się u niego nieprawidłowa wątroba. Lekarze nie mogli ustalić przyczyny jego choroby, ponieważ jego dieta i styl życia nie uzasadniały takiego problemu. Jego żona, Mary, poszukała informacji w Internecie i zdała sobie sprawę, że cynamon, który spożywał Aleksander, może być winowajcą.

Pojawiły się doniesienia, że pod nazwą cynamon sprzedawana jest szkodliwa odmiana tej przyprawy.

"John przestał brać cynamon w dniu, w którym przeczytaliśmy te artykuły. W ciągu trzech-czterech miesięcy jego testy wątrobowe wykazały znaczną poprawę" - mówi Mary.

Kumaryna w fałszywym cynamonie powoduje uszkodzenie wątroby

Tani, twardy i fałszywy cynamon, Cassia, zawiera kumarynę, która jest toksyczną substancją fitochemiczną - substancją używaną do produkcji trutki na szczury. Według niemieckiego Bfr kumaryna powoduje uszkodzenie wątroby. Podczas gdy efekty są pozornie odwracalne według nich, niebezpieczeństwo jest nadal bardzo realne.

Niskie dawki kumaryny spożywane przez kilka miesięcy mogą spowodować uszkodzenie wątroby. Może również prowadzić do wydzielania enzymów wątrobowych we krwi, zapalenia wątroby, a w niektórych przypadkach może nawet powodować żółtaczkę. Silne właściwości przeciwzakrzepowe w Cassia może zaszkodzić organizmowi poprzez brak krzepnięcia krwi w czasach urazów.

Wiele krajów europejskich zakazało Cassia, a w niektórych krajach jest on używany tylko do produkcji trutki na szczury. Ale USA importuje Cassia ze wschodu z powodu bardzo niskich kosztów.

Jak rozpoznać różnice

Większość sklepów posiada cynamon typu cassia, chyba że opakowanie jest specjalnie oznakowane jako "cynamon cejloński" lub jego nazwa naukowa. Poza etykietą opakowania, nie ma prawie żadnego sposobu, aby powiedzieć, który cynamon w proszku masz w ręku; ale, aromat prawdziwego cynamonu prawdopodobnie by go zdradził.

Cejloński cynamon ma niebiański, przyjemnie słodki zapach w porównaniu do zwykłego cynamonu. Jeśli jesteś zaznajomiony z zapachem cynamonu Cassia, prawdopodobnie mógłbyś stwierdzić ogromną różnicę, gdy napotkasz zachwycający cynamon cejloński.

Jeśli chodzi o laski cynamonu, być może najlepszym sposobem jest zobaczenie, jak różnią się one wyglądem na poniższym zdjęciu.

Cynamon Cassia (po lewej) jest zwinięty jak gruba warstwa kory w jeden zgrabny kawałek. Jest twardy i trudny do rozdrobnienia, a nawet może być ciężkostrawny. Jego kolor jest czerwonawy, ciemnobrązowy.

Cynamon cejloński (po prawej) ma cieńszą korę i można zauważyć, że po zwinięciu wygląda jak kilka warstw i ma opalony brązowy kolor. Ten prawdziwy cynamon jest bardziej kruchy, łamliwy i może być łatwo złamany i zmielony na drobny proszek.

Korzyści zdrowotne płynące z prawdziwego cynamonu

Cynamon cejloński jest jednym z produktów spożywczych, które są rejestrowane jako posiadające najwyższą zawartość przeciwutleniaczy. Chociaż może być trudno znaleźć go w sklepach, a nawet droższe, jeśli go znaleźć, to naprawdę robi wielką różnicę, gdy spożywać prawdziwy cynamon.

Codzienne posypywanie cynamonem cejlońskim żywności i napojów może pomóc poprawić Twoje zdrowie na wiele sposobów. Spraw, aby prawdziwy cynamon stał się regularną częścią Twojej diety, aby poprawić:

Niezwykle wysoka zawartość antyoksydantów: Z wartością ORAC wynoszącą 267536 µmol TE/100g (USDA 2007), cynamon jest jednym z siedmiu najlepszych przeciwutleniaczy na świecie. Wysoka aktywność antyoksydacyjna zmniejsza szkody wyrządzane przez wolne rodniki, które powodują raka. Oznacza to również, że chroni on cały organizm, naprawiając i lecząc szkody wyrządzone przez czynniki rakotwórcze.

Regulacja poziomu cukru we krwi: Utrzymuje stabilny poziom cukru we krwi, zapobiega rozwojowi cukrzycy i innych chorób związanych z krwią. Chociaż cynamon nie jest technicznie słodki, stymuluje słodką reakcję w ludzkim organizmie. W rezultacie, możesz mieć mniejszy apetyt na słodycze i zmniejszyć ilość spożywanego cukru.

Zespół jelita drażliwego (IBS): Jedzenie prawdziwego cynamonu znacznie zmniejsza objawy IBS, takie jak dyskomfort żołądka, gazy i wzdęcia. Jego właściwości antybakteryjne zabijają szkodliwe bakterie, które powodują objawy IBS, leczą infekcje w przewodzie pokarmowym i normalizują florę jelitową. Wykazano, że picie herbaty cynamonowej 2-3 razy dziennie jest korzystne dla leczenia IBS.

Próchnica zębów i choroby dziąseł: Właściwości antybakteryjne cynamonu cejlońskiego są doskonałe do pozbywania się szkodliwych bakterii bez uszkadzania zębów i dziąseł. Umieść szczyptę cynamonu w odrobinie wody i przepłucz nim usta.

Poprawia zdrowie serca: Spożywanie cynamonu cejlońskiego wydaje się obniżać poziom trójglicerydów i zwiększać poziom przeciwutleniaczy we krwi. Ma to szczególne znaczenie w Stanach Zjednoczonych, gdzie choroby serca są zabójcą nr 1 wśród dorosłych.

Wspomaga zdrowe krzepnięcie krwi: Cynamon cejloński jest skuteczny jako antykoagulant, który działa jako rozcieńczalnik krwi. Pacjenci, którzy przyjmują leki rozrzedzające krew na receptę, są ostrzegani, aby nie spożywać cynamonu w skoncentrowanej formie, takiej jak suplementy lub ekstrakty.

Wspomaga układ odpornościowy: Prawdziwy cynamon od dawna jest wykorzystywany do jego silnych właściwości antybakteryjnych, które wspierają układ odpornościowy i zapobiegają przeziębieniom i grypie. Jest to jeden z najlepszych środków do zabijania robaków żołądkowych, takich jak E.Coli, Salmonella i Campylobacter. Przy pierwszych oznakach smarkania, pij gorącą herbatę cynamonową, aż pokonasz paskudne robaki.

Ostrość umysłu: Nawet samo wąchanie cynamonu cejlońskiego może poprawić funkcje umysłowe i wydajność. Wykazano, że wzmacnia on przetwarzanie poznawcze i poprawia szybkość wzrokowo-ruchową, pamięć i zwracanie uwagi na szczegóły. W jednym z badań znaleziono dowody na to, że prawdziwy cynamon może opóźniać działanie agresywnych szczepów genów wywołujących Alzheimera, zapobiegając w ten sposób i spowalniając skutki tej wyniszczającej mózg choroby.

Poprawia nastrój: Istnieją dowody na to, że niektóre rodzaje bakterii jelitowych mogą sprawić, że będziesz podatny na depresję. Pachnący cynamon może pomóc zmniejszyć drażliwość i poprawić nastrój.

Poprawia zdrowie układu pokarmowego: Spożywanie odpowiedniego cynamonu pomaga zmniejszyć wzdęcia, nudności i biegunkę, wszystkie dolegliwości związane z układem trawiennym.

Gdzie kupić cynamon cejloński

Niewątpliwie cynamon cejloński jest najlepszą przyprawą dla Ciebie, jeśli chcesz poprawić swoje zdrowie. Jednakże, cassia może również mieć pewne korzyści zdrowotne. Jeśli wybierasz cynamon ze względu na smak, spróbuj każdego rodzaju kasji, aby zobaczyć, który smak najbardziej Ci odpowiada.

Jeśli mieszkasz w USA, można kupić cynamon cejloński z Amazon i mają dość dobry zakres, które są rozsądnie wycenione.

Ja kupuję mój cynamon cejloński, który jest świeżo zmielony w tym samym dniu zakupu, zapakowany i wysłany bezpośrednio z Cejlonu! Mają też inne niesamowite produkty. Polecam je tutaj, aby utrzymać ich w biznesie, ponieważ uważam, że wykonują dobrą robotę.

Czytaj dalej na: http://qqweb.pl